Ege Üniversitesi, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yürüttüğü projelere bir yenisini daha ekledi. Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu arazisinde, bebek bakım ürünlerinde kullanılacak Türkiye’nin endemik bitkilerinden biri olan Gül Papatya (Anthemis rosea subp. carnea Boiss.) ilk kez kültüre alındı. Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu ile Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri A.Ş. arasında imzalanan protokol kapsamında, Gül Papatya bitkisinden elde edilecek etken maddelerle bebek bakım ürünleri geliştirileceği açıklandı.

Ortak projelerin sayısı artıyor

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitenin uluslararası standartlarda eğitim verdiğini ve çağın gerektirdiği teknolojilere sahip altyapısıyla üniversite-sanayi iş birliklerine devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Budak, Ödemiş Meslek Yüksekokulu'nun önemli bir projeye imza attığını söyleyerek, başta Müdür Prof. Dr. Ayşe Betül Avcı olmak üzere emeği geçen tüm ekibi tebrik etti. Araştırmacıların, sektörün önde gelen firmalarıyla güçlü bir iletişim içinde olduklarını ve sanayi ile ortak projelerin sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Prof. Dr. Budak, bu tür bitkisel üretimlerin, öğrencilerin sektörle bağ kurmaları açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bitkisel hammaddelerin önemi

Üretim sözleşmesi hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Öğretim Üyesi ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayşe Betül Avcı, bebek bakım ürünlerinde kullanılacak bitkisel hammaddelerin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Avcı, Ödemiş Meslek Yüksekokulu'nun, Türkiye’deki meslek yüksekokulları arasında en geniş tarım arazisine sahip olduğunu, geçmiş yıllarda da çeşitli protokol ve projelerle ilaç hammaddesi ve baharat üretimi gerçekleştirildiğini, bu yılki protokolün, Türkiye’nin önde gelen ilaç firmalarından biriyle yapıldığını ve ‘Gül Papatya’nın ilk kez kültüre alınmış olmasının üretimin önemini artırdığını dile getirdi.

Gül Papatya’nın bitkisel özellikleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Avcı, bu türün Akdeniz endemiği olduğunu ve pembe renkli çiçeklerinden adını aldığını belirtti. Gül Papatya, Mart ve Haziran ayları arasında çiçek açarak Akdeniz Bölgesi ormanlarında ve kireçli kalker kayalıklarında yetişiyor. Antalya, Alanya, Muğla, Burdur ve Mersin illerinde yaygın olarak bulunan bu bitki, baharın habercisi olarak kabul ediliyor.

Sürdürülebilir tarım sistemleri

Prof. Dr. Avcı, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde kimyasal girdilere karşı organik veya sürdürülebilir tarım sistemlerinin uygulanmasının önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Avcı, bu bitkilerin kültüre alınmasının, hem artan ihtiyaçları karşılamaya hem de doğada sürdürülebilirliklerinin sağlanmasına katkı sağladığını, ayrıca, bitkisel etken maddelerin yüksek kalite ve standartlarda elde edilmesini mümkün kıldığını, organik tarım ve sürdürülebilir yöntemlerin uygulanmasının, bu bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Canan Kaya