Biyoçeşitlilik konusundaki bilimsel çalışmalarıyla tanınan akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanlar, Ege Üniversitesi'nde düzenlenen "II. Avrasya Biyoçeşitlilik Kongresi"nde bir araya geldi. Ege Üniversitesi'nin Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi, Özbekistan Andijan Devlet Üniversitesi ve Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi ile iş birliğiyle gerçekleştirdiği kongrenin açılışı, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı.

Kongrenin açılışına, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çiçek ve çeşitli ülkelerden toplam 54 araştırmacı katıldı. Katılımcılar arasında Özbekistan’dan 25, Azerbaycan’dan 24 ve Kırgızistan’dan 5 akademisyen yer aldı. Açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Ege Üniversitesi tanıtım filmiyle başladı.

Ortak bir deklarasyon

Açılış konuşmasında EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Ege Üniversitesi'nin uluslararasılaşma çabalarının öncelikli hedeflerinden biri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ayaz, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde yürütülen uluslararasılaşma çalışmaları kapsamında, Özbekistan ve Azerbaycan gibi Türk Cumhuriyetleri ile ikili ilişkiler geliştirdiklerini, bu ilişkilerden birinin biyoloji alanındaki çift diploma programı, diğerinin ise Avrasya Biyoçeşitlilik Kongresi olduğunu söyledi. Bu yıl kongreye Kırgızistan'ın da dahil olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ayaz, üç gün sürecek kongrede yaklaşık 55 yabancı araştırmacının, Avrasya’nın biyoçeşitliliği, tehditler ve koruma yöntemleri üzerine tartışmalar yapacaklarını ve sonunda ortak bir deklarasyon yayınlanacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Ayaz, bu ilişkileri kongrenin ötesine taşımayı amaçladıklarını belirtti.

İş birliğinin önemi

Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çiçek ise biyoçeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Çiçek, biyoçeşitlilik krizinin, gezegendeki tüm yaşam alanlarını etkileyen küresel bir sorun olduğunu, Yaşayan Gezegen Endeksi’ne göre, 1970-2018 yılları arasında dünya genelinde yaban hayatı popülasyonlarında ortalama yüzde 70’lik bir düşüş gözlemlendiğini ifade etti. Bu verilerin, acil önlemler alınması gerektiğini ortaya koyduğunu söyleyen Prof. Dr. Çiçek, iklim değişikliğinin 1,5 santigrat derece ile sınırlanmazsa, biyoçeşitlilik kaybını durdurmanın zor olacağını dile getirdi. Bu kongrenin, çevresel tehditlere karşı Avrasya bölgesinde ortak bir duruş sergileme fırsatı sunduğunu belirten Prof. Dr. Çiçek, sunulacak bildiriler, yenilikçi yaklaşımlar ve bilimsel araştırmalarla bu alandaki anlayışı derinleştireceklerini kaydetti.

Üç gün sürecek kongrede, Türkiye, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan biyoçeşitlilik alanında uzman akademisyenler sunumlarını gerçekleştirecek.

Muhabir: İPEK KIRCA