Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı, Azerbaycan'da 8 yıldır sürdürülen ileri düzey ağrı tedavileri eğitim ve uygulamaları kapsamında ilk kez “Kordotomi” tedavisini başarıyla gerçekleştirdi. Bu tedavi, Azerbaycan basınında geniş yankı uyandırdı. Algoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Can Eyigör tarafından uygulanan Kordotomi, kanser ağrılarında etkili bir yöntem olarak tanımlanıyor. Bilgisayarlı tomografi eşliğinde özel bir iğne kullanılarak omuriliğin ağrıyı taşıyan sinir liflerinin radyofrekans termokoagülasyon (RFT) ile yakılması sonucunda ağrının ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Can Eyigör ve ekibini başarılarından dolayı tebrik etti. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi olarak Azerbaycan ile ‘Tek millet iki devlet’ anlayışıyla bilimsel birikimi ve deneyimi paylaşmaya devam ettiklerini, Prof. Dr. Can Eyigör'ün, Azerbaycan’da ilk kez Kordotomi tedavisini uygulayan hekim olduğunu, bilim dalının, yıllardır bu alanda çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, Prof. Dr. Can Eyigör'ü tebrik etti.

En deneyimli merkezlerinden biri

Kordotomi tedavisinin Türkiye'de en deneyimli merkezlerinden biri olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nın deneyim ve bilgi birikimi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Eyigör, kanser hastalarında, özellikle hastalığın ileri dönemlerinde ortaya çıkan şiddetli ağrıların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğini, bu hastaların genellikle yüksek doz opioid (morfin ve benzeri) analjezikler kullandığını, ancak bu ilaçların çoğu zaman ağrıyı yeterince kesmediğini ifade etti. Algoloji ve ağrı tedavileri alanında sinir blokları ve özel kateterler ile ağrının büyük oranda hafifletildiğini kaydeden Prof. Dr. Eyigör, ancak, ileri evre metastazlara sahip hastalarda bu yöntemlerin de yetersiz kalabildiğini, bu noktada, Kordotomi tedavisinin devreye girdiğini dile getirdi.

Azerbaycan’daki ilk Kordotomi uygulaması hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Eyigör, yumurtalık kanserine bağlı yaygın metastazları olan bir hastada, Kordotomi uygulaması gerçekleştirdiklerini, hastanın ağrılarının, güçlü analjezik ilaçlar ve diğer ileri düzey ağrı tedavilerine rağmen devam ettiğini, kordotomi tedavisi sonrası hastanın ağrılarının tamamen geçtiğini ve ağrı kesici ilaç ihtiyacının ortadan kalktığını söyledi. Prof. Dr. Eyigör, bu tedavinin, deneyim, teknoloji ve radyoloji ünitesi desteği gerektiren bir uygulama olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Canan Kaya