Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Barut Selver tarafından yürütülen “Amniyon Membran Ekstraktının Limbal Eksplant Kültürdeki Kök Hücre Oranına Etkisinin Transforme Edici Büyüme Faktör Beta Reseptör İnhibisyonu ile Modülasyonu” başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Özlem Barut Selver’i makamında kabul ederek projedeki başarıları için tebrik etti. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi'nin sağlık alanında gerçekleştirdiği projelerin ulusal ve uluslararası arenada takdir topladığını belirtti.

Önemli bir adım olacak

Doç. Dr. Özlem Barut Selver, proje hakkında yaptığı açıklamada, insan amniyon membranının (iAM) tıbbi alanda, özellikle göz hastalıklarının tedavisinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Selver, amniyon membranının, yangı baskılayıcı ve yara iyileştirici özellikleriyle bilindiğini ve özellikle göz hastalıklarında yaygın olarak kullanılmakta olduğunu söyledi. Ancak bu membranın cerrahi gerektirmesi ve objektif klinik gözlemin zorluğu gibi kısıtlılıkları bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Selver, bu nedenle amniyon membran ekstraktı (AME) formunun geliştirilmesinin, bu sınırlamaları aşmak adına önemli bir adım olacağını dile getirdi.

Projede, AME’nin göz yüzeyi kök hücre kültürlerindeki etkisinin araştırılacağını belirten Doç. Dr. Selver, bu çalışmanın, özellikle kimyasal yanıklar gibi ciddi göz hasarlarının tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, bu araştırmanın kök hücre çoğaltma teknolojilerinde önemli ilerlemeler kaydedilmesine yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Canan Kaya