Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, denizlerdeki ekosistemi tehdit eden ve başta balıkçılık olmak üzere tüm deniz faaliyetlerini olumsuz etkileyen kirliliğe dikkat çekerek, kıyı kirliliğinin artmasının deniz suyu kalitesini ciddi şekilde düşürdüğünü vurguladı. Doç. Dr. Kızılkaya, kirliliğin önlenmesinde en önemli adımlardan birinin kıyıların temiz tutulması olduğunun altını çizdi.

Plastik atıklar büyük bir tehdit

Kıyı kirliliğinin ekosistem üzerindeki zararlarını anlatan Doç. Dr. Kızılkaya, özellikle plastik atıkların zamanla aşınarak mikroplastiklere dönüştüğünü ve bu zararlı maddelerin sucul ortama karıştığını belirterek, mikroplastiklerin, deniz canlılarının vücutlarına girdiklerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini, ayrıca, bu plastiklerin parçalanmasıyla ortaya çıkan kimyasal maddelerin, deniz canlıları için toksik etkiler yarattığını ifade etti. Doç. Dr. Kızılkaya, bu durumun deniz ekosistemleri için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Kapsamlı bir planlama yapılmalı

Doç. Dr. Kızılkaya, kıyı kirliliğinin önlenmesi için eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çekerek, çevre bilincinin küçük yaşlardan itibaren aşılanması gerektiğini vurguladı. Fabrika ve kanalizasyon atıklarının deniz kirliliğinin başlıca kaynakları olduğunu belirten Doç. Dr. Kızılkaya, fosfor ve azot içeren deterjan gibi maddelerin de sucul sistemlerde ani alg çoğalmasına ve müsilaj gibi olumsuz durumlara yol açtığını ifade ederek, uzmanların, bu tür kirliliğin önlenmesi için atıkların sucul sistemlere aktarılmadan önce etkili bir şekilde arıtılması gerektiğini vurguladığını, ayrıca, katı atık yönetimi için kapsamlı bir planlamanın yapılmasının da büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu