Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ozan Ünsalan’ın yürütücülüğünü yaptığı ve çok disiplinli bir ekibin katkılarıyla geliştirilen meme kanseri üzerine yürütülen araştırma projesi, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü. Proje, meme kanseri hücre hattında c-Jun N-terminal kinaz (JNK) sinyal yolunun inhibisyonunun etkilerini moleküler ve mikroskopik yöntemlerle araştırmayı hedefliyor.
Her zaman destek
Proje ekibini ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, akademisyenlerin kanser üzerine yaptıkları çalışmaları överek, Ege Üniversitesi olarak, kanserin tanı ve tedavisine yönelik çok sayıda projeye ev sahipliği yaptıklarını, bu yeni projenin de meme kanseri araştırmalarına önemli katkılar sunacağını vurguladı. Prof. Dr. Budak, akademisyenlerin her zaman destekçisi olacaklarını söyledi.
Yeni tedavi yöntemleri
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Ozan Ünsalan, JNK sinyal yolunun meme kanseri hücrelerinin yayılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Bu proje kapsamında, meme kanseri hücrelerine JNK inhibisyonunun nasıl etki ettiğini ve bu hücrelerin büyüme ve çoğalmasının nasıl durdurulabileceğini ilk kez sistematik olarak araştıracaklarını ifade eden Prof. Dr. Ünsalan, elde edilecek sonuçların kanser tedavisine yeni bir ışık tutacağını belirtti.
Farklı disiplinler
Projede, EÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Erdal Binboğa, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüseyin Aktuğ ve birçok farklı disiplinden uzmanlar yer alıyor. Proje, kanser hücrelerinin mekanobiyofiziksel özelliklerini inceleyerek, yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.