İzmir

Ege Üniversitesi'nden TÜBİTAK destekli yeni proje

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Ertekin’in yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu

Abone Ol

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Ertekin'in yürütücülüğünü üstlendiği "Puf Kurutulmuş ve Akışkan Yatak Kaplama Sisteminde Probiyotik ile Zenginleştirilmiş Üzüm Atıştırmalıklarının Üretimi, İn Vitro Sindirimi ve Depolama Stabilitelerinin İncelenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi'nin akademisyenlerinin, insanlığın ihtiyaçlarına uygun nitelikli ve yenilikçi projeler geliştirmeye devam ettiğini, Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Ertekin’in yürütücülüğündeki projenin, TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandığını söyledi. Prof. Dr. Budak, proje ekibini başarılarından dolayı kutladı.

Probiyotik ile kaplanarak zenginleştirilecek

Prof. Dr. Ertekin, projede, Ege Sultani üzümünün puf kurutma yöntemiyle cips formuna dönüştürülmesi ve akışkan yatak kaplama sistemiyle probiyotik suşlar (L. plantarum ATCC 8014) ile zenginleştirilmesinin hedeflendiğini, ayrıca, bu cipslerin in vitro sindirim özelliklerinin ve 3 aylık depolama stabilitelerinin inceleneceğini ifade etti. Atık değerlendirme ve potansiyel sinbiyotik formülasyonların süt ürünleri dışındaki uygulamalarının da projede yer alacağını belirten Prof. Dr. Ertekin, üzümlerin, mikrodalga, dondurarak kurutma ve sıcak hava kurutma yöntemleri kullanılarak puf kurutma işlemiyle hazırlanacağını ve akışkan yatak kaplama sistemiyle probiyotik bakteri ile kaplanacağını dile getirdi.

Gıda sektörüne katkı

Prof. Dr. Ertekin, projenin sağlıklı atıştırmalık üretimine katkı sağlayacağını ve bu ürünlerin hem geleneksel hem de vegan-vejetaryen beslenme düzenini destekleyebileceğini belirterek, kuru üzüme katma değer kazandırmanın, toplumsal beslenmeye katkıda bulunmanın ve ürünün hem yurt içi hem de yurt dışında rekabet gücünü artırmanın hedeflendiğini, ayrıca, bu ürünlerin kahvaltılık gevrekler ve müsliler gibi hızlı tüketim ürünlerinin içeriğinde kullanılabilmesinin, sağlıklı atıştırmalık ve gıda sektörlerinde önemli bir gelişme sağlayacağını kaydetti.

Projede, Prof. Dr. Figen Ertekin yürütücü olarak görev alırken, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlkin Şengün araştırmacı, Özgül Altay ve Ayşegül Kırmızıgül Peker ise bursiyer olarak katkıda bulunuyor.