Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Görkem Aybars Balcı'nın yürütücülüğünü yaptığı "Yüksek Şiddetli İnterval Antrenmanların Kronik Etkileri: Vo2maks Bileşenleri Üzerine Yenilikçi Antrenman Modellemesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Multidisipliner bir anlayış
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi hayata geçiren Doç. Dr. Balcı ve ekibini makamında ağırlayarak tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, tam akreditasyona sahip araştırma üniversitesi akademisyenlerinin, multidisipliner bir anlayışla projeler üretmeye devam ettiklerini belirterek, bu projenin, maksimal oksijen kullanım seviyesini geliştiren antrenman metotlarının uzun dönemdeki etkilerini araştıracağını söyledi. Prof. Dr. Budak, takımı tebrik ederek, başarılar diledi.
Yenilikçi antrenman metotları
Proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Balcı, antrenörler ve sporcular için en önemli hedefin, üst düzeyde performans göstermek olduğunu, ancak rutin antrenmanların bu gelişimi sınırlayabildiğini aktardı. Bu nedenle yenilikçi antrenman metotlarına ihtiyaç olduğunu kaydeden Doç. Dr. Balcı, maksimal oksijen kullanım seviyesinin, tüm spor branşlarında önemli bir belirleyici parametre olduğu için bu konu üzerine yoğunlaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.
6 hafta uygulanacak
Proje kapsamında, maksimal oksijen kullanım seviyesine etki eden iki temel faktör olan kardiyak çıktı ve arterio-venöz O2 farkının antrenman seanslarında zirve düzeyde kalmasını sağlayacak antrenman modelleri belirlenecek. Katılımcılara, 6 hafta boyunca bu modeller uygulanacak ve antrenmanların kronik etkileri incelenecek.
Bireysel performans profilleri
Doç. Dr. Balcı, aerobik dayanıklılığı geliştirecek antrenman yöntemlerini araştırırken, makine öğrenmesinden faydalanacaklarını aktararak, bu süreçte katılımcıların performans düzeylerine ait veriler kullanılarak bireysel performans profilleri oluşturulacağını ve bu profiller üzerinden antrenman optimizasyonları yapılacağını ifade etti.
Proje ekibi
Projede yer alan ekip üyeleri arasında EÜ Eğitim Fakültesi'nden Prof. Dr. Tarık Kışla ve Uzm. Şevket Polan; Spor Bilimleri Fakültesi'nden Araş. Gör. Dr. Yasin Yüzbaşıoğlu, Öğr. Gör. Ramazan Aydınoğlu ve Araş. Gör. Burak Alperen Ünsal; Gençlik ve Spor Bakanlığında görevli Uzman Hakan Arslan bulunuyor. Projenin danışmanlığını ise Prof. Dr. Özgür üstleniyor.