Ege Üniversitesi'nin liderliğinde yürütülen ve Horizon Europe programı kapsamında desteklenen VILLAGE (Virtual Innovative Learning Laboratories for Global Engineering Education) projesi, ilk çıktılarıyla dikkat çekiyor. Proje, mühendislik eğitiminde sanal laboratuvarların küresel ölçekte incelenmesi ve geliştirilmesi amacıyla 48 ay süresince devam edecek.

Projede, Türkiye’den Emoda, İtalya’dan Digi Mind Sphere, Yunanistan’dan SquareDev, Slovenya’dan National Institute of Chemistry, İspanya’dan Eolas S.L, Azerbaycan’dan Azerbaijan State Agriculture University, İrlanda’dan Munster Technological ve Letonya’dan RTU Liepajas University gibi uluslararası ortaklar yer alıyor. Bu süre zarfında 23 değişim programı başarıyla tamamlandı.

Eğitimde etkinlik ve sürdürülebilirlik

VILLAGE Projesi çerçevesinde, mühendislik eğitimine yönelik sanal laboratuvarların küresel ölçekte ele alındığı iki uluslararası çalıştay ve mühendislik laboratuvarları için dijital öğrenme üzerine iki sözlü sunum gerçekleştirildi. Projenin araştırma sonuçları, daha geniş bir kitleye ulaşmak amacıyla öğretim tasarım modelleri veri tabanı oluşturularak, Zenodo açık erişim platformu üzerinden paylaşıldı. Ayrıca, proje ile ilgili detaylı bilgilere ve güncellemelerle proje sonuçlarına ‘www.thevillageproject.eu’ adresinden ulaşılabiliyor.

Projenin temel hedefleri arasında, pandemi sonrası mühendislik eğitim süreçleri ve laboratuvar uygulamalarına yönelik ihtiyaçların çok disiplinli ve kültürel bir bağlamda yeniden değerlendirilmesi, bu doğrultuda yeni öğretim tasarım modelleri için yol haritalarının belirlenmesi, ve sürdürülebilir öğretim modelleri oluşturulması yer alıyor. Proje, bu kapsamda pilot sanal laboratuvar ve öğrenme materyalleri geliştirerek, eğitimde etkinlik ve sürdürülebilirlik sağlamayı amaçlıyor.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu