Ege Üniversitesi'nin ortak olduğu ve Türkiye ayağını Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Sezer'in yürütücülüğünü üstlendiği "Upgrading geomaterials: from waste to resource-UPGRADE" adlı uluslararası proje, Avrupa Birliği'nin MSCA Staff Exchange Çağrısı (HORIZON-MSCA-2023-SE-01) kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projenin üniversitenin uluslararasılaşma misyonuna katkı sağlayacağını belirtti. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi'nin akademisyenlerinin uluslararası düzeyde kabul gören bilimsel çalışmalarının, üniversitenin global alandaki etkisini artırdığını, Avrupa Birliği tarafından desteklenen bu proje kapsamında, üniversite öğretim elemanlarının ve doktora öğrencilerinin Avrupa’nın önemli enstitülerinde araştırmalarını sürdürebileceklerini söyledi. Ayrıca, proje ortaklarının da Ege Üniversitesi'nde bilimsel çalışmalar gerçekleştirebileceklerini kaydeden Prof. Dr. Budak, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Sezer’i tebrik ederek, proje ekibine başarılar diledi.
Yeni stratejilerin teşvik edilmesi
Prof. Dr. Alper Sezer, UPGRADE projesinin, 10 akademik kurum, 5 özel sektör kuruluşu ve 6 üçüncü ülke ortağından oluşan çok disiplinli bir konsorsiyum tarafından yürütülmekte olduğunu, projenin, Geoteknik Mühendisliği alanındaki çeşitli problemlerin çözümüne yönelik araştırma kapasitesini artırmayı ve inşaat ile madencilik endüstrilerinde üretilen atık geo-malzemelerin yeniden değerlendirilmesine yönelik yenilikçi çözümler sunmayı amaçladığını söyledi. Atık geo-malzemelerin, Avrupa Birliği'nde üretilen atık hacminin yarısını oluşturduğunu ve zayıf mühendislik özellikleri nedeniyle doğrudan kullanım alanlarının sınırlı olduğunu belirten Prof. Dr. Sezer, ancak, bu malzemelerin uygun şekilde geri dönüştürüldüğünde, karbon ayak izinde önemli bir azalma sağladığını ve inşaat mühendisliğinde maliyetleri düşürerek etkili çözümler sunduğunu ifade etti. Projenin, atık geo-malzemelerin mühendislik özelliklerini iyileştirmek ve sahaya özgü koşullara göre yapıların performansını analiz etmek için süreçlerin, yazılımlar ve araçlar geliştirmeyi amaçlamakta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sezer, ayrıca, inşaat faaliyetlerinden kaynaklanan atık geo-malzemelerin sürdürülebilir kullanımına yönelik yeni stratejiler geliştirilmesinin teşvik edileceğini dile getirdi.