Ege Üniversitesi, enerji verimliliği çalışmalarını daha kurumsal ve sistematik bir yapıya kavuşturmak amacıyla kurulan "Enerji Yönetim Koordinatörlüğü" ile önemli adımlar atıyor. Üniversitenin ‘yeşil kampüs’ hedeflerine ulaşmak için faaliyetlerini sürdüren bu birim, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımını teşvik eden projelere destek veriyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitenin enerji yönetimiyle ilgili çalışmalarını değerlendirirken, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2023 yılı itibarıyla Enerji Tüketim Takibi'nin dijital bir platform üzerinden yapıldığını belirtti. Bu uygulamanın kamu kurumları arasında bir ilk olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Budak, üniversitenin enerji verimliliği çalışmalarını dijitalleştirmeye yönelik adımların ‘Tek Veri-Tek Panel’ sloganıyla yönetileceğini ve analiz edilip aksiyon alınacağını ifade etti. Prof. Dr. Budak, kampüsü enerji verimli ve iklim dostu bir yer haline getirmek için çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini söyledi.

Ege Universitesinin Yesil Kampus Hedefine Destek 1

Enerji tüketimi yüzde 30 azalacak

Enerji Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Ceylan Zafer ise 2023 yılında başlatılan Enerji Etüdü ve Enerji Kimlik Belgesi düzenleme sürecinin 2024 yılına kadar tamamlanmasının planlandığını açıkladı. Prof. Dr. Zafer, elektrik enerjisi tedarikinde birimlerin birleştirilmesiyle yüzde 1,7 oranında ek tasarruf sağlandığını ve yıllık enerji tüketimi 1 milyon kilovat ve üzeri olan aboneler için yapılan tarife değişiklikleriyle 8 milyon Türk lirası fazla harcamanın önüne geçildiğini belirtti.

Prof. Dr. Zafer, üniversitenin enerji tüketimini yüzde 30 oranında azaltmayı hedeflediklerini vurgulayarak, Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda, 2030 yılına kadar enerji tüketimini konfor şartlarını bozmadan asgari düzeye indirip, net sıfır karbon salınımı hedefini gerçekleştirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu