Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2024 yılında her ay ihracat rekorları kıran Egeli madencilerin, Orman Kanunu'nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkındaki Yönetmelik değişikliğine tepkisini dile getirdi. Madenciler, bu değişikliğin madencilik faaliyetlerine büyük sekte vuracağını belirtiyor.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, orman alanlarının yalnızca binde 3'ünde maden arama faaliyetlerinde bulunduklarını vurgulayarak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ormanlarla ilgili bütçesinin yüzde 50'den fazlasının Türk madencilik sektöründen tahsil edildiğini açıkladı. Alimoğlu, orman yollarını iş makineleriyle açtıklarını, orman yangılarında ve depremlerde tüm güçleriyle sahada yer aldıklarını söyledi.

Bu mantıkla ilerleme olmaz

Gelişmiş toplumların madenlerini ekonomilerine kazandırdığını ifade eden Alimoğlu, gelişmişlikle, madenlerin toplumların hizmetine kazandırılması arasında doğru yönlü bir ilişki olduğunu, hem gelişmiş toplum olmak istendiğini hem de madenlerin ekonomiye kazandırılmasının önüne engeller koyulduğunu belirtti. Alimoğlu, bu mantıkla ilerleme olamayacağını vurguladı.

Değişikliğin, madencilik sektörünün geleceğini tamamen Orman İdaresi’nin insafına bıraktığını söyleyen Alimoğlu, bu şartlarda madencilik faaliyeti yapılıp yapılamayacağına Orman İdaresi'nin karar verecek gibi göründüğünü dile getirdi. Alimoğlu, artık maden ruhsatlarını Orman İdaresi'nden mi alacakları konusunda serzenişte bulunarak, yönetmelik değişikliğinin geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Diğer sektörleri de etkileyecek

Alimoğlu, sektör olarak önce insan, sonra çevre, daha sonra sürdürülebilirlik mottosuyla ülkeye ihracat ve istihdam katkısı sağladıklarını, bunca engellemeye inanamadığını söyledi. Madencilik faaliyetlerinin büyük sermaye gerektiren, uzun vadeli ve riskli yatırımlar olduğunu vurgulayan Alimoğlu, devletin destekleyici ve cesaretlendirici olması gerektiğini belirtti.

Yönetmelik değişikliğinin yaratacağı olumsuz sürecin sadece madencilik sektörünü değil, bu sektörden girdi alan diğer sanayi sektörlerini de etkileyeceğini kaydeden Alimoğlu, madencilik faaliyetlerinin sekteye uğramasının zincirleme etki yaratarak, üretimin azalmasına, istihdamda gerilemeye ve doğal olarak cari açığın artmasına neden olacağını ifade etti. Alimoğlu, bu durumun ülke ekonomisini derinden sarsacağına dikkat çekti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu