Ege Bölgesi’ndeki tekstil sektörünün Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na uyum sağlaması amacıyla çalışmalar hız kazanıyor. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) üyesi 18 firma, Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” UR-GE Projesi kapsamında Hollanda’ya Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyecek. 15-19 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikte firmalar, döngüsel tekstil ve sürdürülebilirlik alanında uygulamaları yerinde inceleyecek.

Ülkeye büyük avantaj

ETHİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlaması gereken öncelikli sektörler arasında yer aldığını belirtti. Eskinazi, dünya iklim değişikliğiyle mücadelede her geçen gün daha somut adımlar atıldığını, tekstil sektöründe döngüsel üretimin ve yeşil dönüşümün, ülke için büyük avantaj sağlayacağını söyledi. Eskinazi, Hollanda’da yapacakları ticaret heyeti ile iyi uygulama örneklerini yerinde görerek, sektördeki firmalara bu dönüşüm süreçlerinde rehberlik edeceklerini ifade etti.

Yıllık 30 milyar dolarlık ihracat

Proje kapsamında, firmalara enerji verimliliği, karbon ayak izi yönetimi ve çevre yönetimi gibi konularda danışmanlık hizmeti verildiğini aktaran Eskinazi, Ege Bölgesi'nde geri dönüşüm tesislerinin yoğunlaşmasına da dikkat çekti. Uşak’ta kurulu geri dönüşüm tesislerinin başarılı örnekler sunduğunu belirten Eskinazi, döngüsel ekonominin tekstil sektöründe daha da güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin tekstil sektöründe yıllık 30 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Eskinazi, AB Yeşil Mutabakatı şartlarının yerine getirilmesinin, rekabet gücünü korumak için elzem olduğunu dile getirdi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu