EGİAD, TAİDER ile iş birliği yaparak aile şirketlerinin yönetimi üzerine bir dizi toplantılar serisi düzenliyor. İlk toplantı "Aile Şirketlerinde Yönetim Kurulu Yapılanması" başlığıyla gerçekleştirilirken, ikinci toplantı "Gelecek Kuşakların Yönetimde Yer Alma ve Devir Süreçleri" konusuyla ele alındı.

Toplantıya TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Başkanı Fatma Olten ve TAİDER üyeleri de katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer gerçekleştirdi. Yelkenbiçer, aile işletmelerinin ekonominin temel taşları olduğunu belirterek, gelecek kuşakların yönetimdeki rolü ve devir süreçlerinin şirketlerin sürdürülebilirliği açısından kritik olduğunu vurguladı.

Aile şirketlerinde kuşaklar arası devir konusunda yapılan örnekleme ve deneyimlerin ele alındığı toplantıda konuşan Yelkenbiçer, her şirketin ve ailenin farklı olduğunu ve literatürde sunulan önerilerin her zaman geçerli olmayabileceğini ifade etti. Bu nedenle, kurum içi sürekli öğrenme mekanizmalarının önemine dikkat çekti.

Yelkenbiçer ayrıca, iş dünyasının yeşil ve dijital dönüşüm içinde olduğunu belirterek, yeni kuşağın şirketlere getireceği dijital bakış açısının değerli olduğunu dile getirdi.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Başkanı Fatma Olten ise TAİDER'in aile şirketlerinin nesiller boyu devamlılığına liderlik etmek misyonuyla kurulduğunu ve bugün yaklaşık 300 aile şirketi ve 900 aile üyesiyle hedeflerini gerçekleştirmeye odaklandığını belirtti.

AİLE ŞİRKETLERİ DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

Toplantıda, şirketlerde yaşanan deneyimlerin paylaşıldığı oturumda, Erdal Etiket Yönetim Kurulu üyeleri ve diğer iş insanları kendi aile şirketlerinde yaşadıkları deneyimleri katılımcılarla paylaştılar. Güven, demokrasi ve adaletin şirket yönetiminde önemli olduğunu vurgulayan konuşmacılar, kurumsallaşmanın ve gelecek planlamasının aile şirketlerinin sürdürülebilirliği için kritik olduğunu belirttiler.

EGİAD – Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, "Gelecek nesillerin, işletmelerin yönetimine katılması ve sadece bir aile mirasını, geleneğini devam ettirme meselesi değil; aynı zamanda işletmelerin yenilenme ve gelişme süreçlerindeki etkinliğini ve dayanıklılığını da belirleyen önemli bir faktördür. Şirket yönetimine gelen genç kuşak gençliği ve dinamizmiyle hem yeniliği hem de bir taraftan dönüşümü  temsil ediyor. Ayrıca, yeni kuşağın yönetimde yer alması kurumsallaşmayı hızlandırırken, yenilikçi bakış açısıyla şirketin rekabet avantajının da artmasına neden oluyor" dedi.

Kaynak: Özge Uğulu