Türk Standartları Enstitüsü (TSE), ekmek satışına dair yeni bir standart taslağı hazırladı. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, ekmeklerin kalitesi ve ambalajlama kuralları netleştirildi. TSE tarafından belirlenen yeni karar ile birlikte artık fırında satılan ekmeklerin üzerinde, fırının adı, üretim yeri ve tarihi gibi bilgilerin yer alması zorunlu hale getirildi. Diğer yandan ekmek satışına getirilecek bu yeni düzenlemeyle, ekmeklerin belirli kriterlere de uygun olması beklenecek. Ekmeklerin kabarık, iyi pişmiş ama yanmamış olması gerektiği belirtilirken, elle temasın da tamamen önlenmesi hedefleniyor. Ekmek fiyatlarının belirlenmesi için ise Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayı alınacak.

Kemal Sirti

“Fırıncılar geçinemiyor”

Fırıncıların mevcut ekonomide artan maliyetlerle birlikte geçinmekte zorlandıklarını kaydeden İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Kemal Sırtı, ekmek maliyetlerinin gün geçtikçe yükseldiğini söyledi. Sırtı, “Fırıncılar geçinmekte zorlanıyor. Ekmek fiyatları belli bir standartta sabit tutulduğu için biz zam istediğimizde alamıyoruz. Zaten bizim en büyük sıkıntımız bu. Girdi maliyeti dediğimiz, elektrik, hammadde, işçilik maliyetleri her geçen gün artarken, ekmek fiyatlarına zam yapılmıyor. Bundan dolayı fırıncılar maliyetleri karşılamakta zorlanıyor” dedi.

“Fiyatları serbest bıraksınlar”

Fırıncıların çalışma saatlerinin zorluğunun altını çizen Sırtı, “Bizler sabahın erken saatlerinde kalkıp işimizin başına geçiyoruz. Herhangi bir tatilimiz yok. Her gün bilfiil çalışıyoruz. Bu yeni düzenleme gelirse zaten yüksek olan maliyetlerimiz katlanacak. O zaman fırıncıların geçinebilmesi, kendilerinin evine ekmek götürebilmesi zorlaşacak. Bu uygulama gelecekse ekmek fiyatlarını serbest bırakmalılar. Aksi halde fırıncıların ayakta kalması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“Kimse kabul etmez”

Fırıncı esnafı ile yaptıkları görüşmede üyelerinin de bundan şikayetçi olduğunu söyleyen Başkan Kemal Sırtı, “Üretim maliyetleri bu kadar yüksekken, böyle bir düzenleme fırıncıların belini büker. İzmir sınırları içinde maliyeti artıracak bu uygulamayı kabul edecek hiçbir fırın olmaz. Ekmeğe yapıştırılacak barkot sistemi için ekstra bir eleman istihdam etmemiz gerekir. Ama mevcut maliyetlerde bile işimizi zor çevirirken üzerimize yeni yükler getirilmesi fırınların kepenk indirmesini hızlandırır” diye konuştu.

Kaynak: Mutlu Duman