Güncel

Elazığ’da, Roma ve Bizans dönemine ait mozaik ortaya çıktı

Elazığ’da, bir tarla sahibinin fidan dikmek amacıyla çukur açarken tesadüfen keşfettiği 84 metrekarelik tek parça taban mozaiğinin Roma ve Bizans Dönemi’ne ait olduğu ortaya çıktı

Abone Ol

Roma ve Erken Bizans Dönemi’ne ait olduğu düşünülen bu mozaikte, birçok hayvan, ağaç ve bitki türleri betimlenmiş durumda. Büyüklüğü, bordürleri ve geometrik desenleriyle Türkiye’deki ilk olma özelliği taşıdığı ifade ediliyor.

Kent merkezinin 14 kilometre uzağındaki Salkaya köyünde yaşayan Mehmet Emin Sualp, yaklaşık bir yıl önce tarlasına fidan dikerken çeşitli desenlerle süslü bir mozaik buldu. Bulduğu yapının tarihi bir kalıntı olabileceğini düşünen Sualp, durumu Elazığ Müze Müdürlüğü ve jandarmaya bildirdi. Yapılan incelemelerde, Roma ve Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu belirlenen bu tarihi yapının taban mozaikleri olduğu tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda Elazığ Müze Müdürlüğü, kurtarma kazıları başlattı. Çalışmalar sonucunda, 84 metrekarelik tek parça taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Mozaikte, aslan, dağ keçisi, ördek, tazı, geyik, sülün, domuz, ayı, kaz, Anadolu leoparı ve çeşitli kuş figürleri ile ağaç ve bitki türleri canlı bir şekilde tasvir edildi. Ayrıca bölgede kilise ve şarap mahzenleri de bulundu.

"Bölgedeki En Büyük Mozaik Parçalarından Biri"

Alanda incelemelerde bulunan Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, “Şu anda Salkaya köyündeyiz. Burada bir vatandaşımız fidan dikerken tarihi kalıntılarla karşılaşıyor ve durumu müzeye bildiriyor. Yaptığımız kazılar neticesinde, bölgede ortaya çıkan en büyük mozaik parçasından birine ulaşıyoruz. Yaklaşık 84 metrekarelik bu eser, bölgedeki hayvan varlıklarını resmetmiş. Tek parça halinde ve muazzam bir yapı. Tarla sahibini kutluyorum. Eğer başka kazı yapılması gereken alanlar tespit edersek, bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eğer yeterli sayıda tarihi eser bulursak, burası için farklı stratejiler geliştireceğiz. Aksi takdirde, bu tarihi eseri Elazığ merkezinde sergilemeye hazırlayacağız. Mozaiğin üzerinde ayı, domuz, Anadolu leoparı ve çokça bulunan geyik türleri gibi Anadolu’ya özgü hayvan figürleri canlı bir şekilde yer almakta. Ayrıca bölgenin ağaç dokusunu temsil eden figürler de bulunuyor. Bu eser, Roma ve Erken Bizans Dönemi’ne ait olarak değerlendiriliyor.” dedi.

"Değeri Şimdi Ölçülemez"

Fidan dikerken mozaiği ilk fark eden tarla sahibi Mehmet Emin Sualp ise, “2020 yılında bu arsayı bağ ve bahçe için satın aldık. Fidan dikmeye başladığımda bu taban mozaiğini keşfettim. Durumu bilincinde olarak müzeye başvurdum. O günden beri sahada çalışıyorum. Mozaiğin üzerinde 10-15 hayvan figürü ile 4 ağaç tasvir edilmiş. O zamanlar bu arsayı 120 bin TL’ye aldık ama şimdi değeri ölçülemez. En doğru değerleme müzemize aittir, bu alan ve yanındaki 19 parsel tescilli yapıya dahil oldu.” şeklinde konuştu.