Elektrikli araçlar, son yıllarda dünya çapında giderek daha popüler hale geliyor. İlerleyen teknolojiler, hükümetlerin iklim değişikliğiyle mücadele çabaları ve artan akaryakıt fiyatlarını göz önünde bulundurursak geleceğin elektrikli otomobillerde olduğu aşikâr. Hatta 2021 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda 196 ülke tarafından “Net Zero 2030” hedefi kabul edildi. Bu doğrultuda hükümetler, şirketler ve bireylerin işbirliğiyle karbondioksit emisyon miktarı 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltılacak.
Elektrikli araçlar ne kadar maliyetli?
Bu konuda objektif bir inceleme yapabilmek adına hem tam elektrikli hem de içten yanmalı opsiyonları olan modelleri ele aldık.
Opel Mokka
Opel Mokka’nın 1.2 Turbo GS benzinli modeli fabrika verilerine göre 100 kilometrede 5,9 litre yakıt tüketiyor. Yani güncel olarak 37 Türk Lirası olan benzin fiyatından hesaplarsak 100 kilometrelik bir yolculuğun 218 Türk Lirası maliyeti oluyor. Bunun yanında Opel’in aynı yıl çıkan Mokka-e modeli ise 100 kilometrede 15,2 kW/sa enerji tüketiyor. Bu da demek oluyor ki elektrikli aracınızı ortalama fiyatı 8 TL olan hızlı şarj istasyonlarında (DC) şarj ederseniz 100 kilometre için 121 TL maliyet çıkıyor. Ortalama fiyatı 6 TL olan AC soketler ile şarj ederseniz 100 kilometre için 91 TL’lik elektrik harcıyorsunuz.
Volvo XC40
Volvo XC40’ın içten yanmalı baz modelinin şehir için yakıt tüketimi 7.0 lt/100km yani güncel fiyatlara göre 100 kilometrede 259 TL yakıyor. Ancak Volvo XC40’ın tam elektrikli modeli fabrika verilerine göre 23.8 kWh/100km enerji tüketiyor. Bu da DC istasyonları ile 190 TL, AC şarj istasyonları ile 142 TL değerinde enerji harcıyor.
Sonuç olarak ne kadar kârlı?
Yaptığımız hesaplamada hem elektrikli hem de içten yanmalı opsiyonları bulunan C segmenti ve B segmenti iki otomobili ele aldık. İki aracın yakıt maliyetlerinin ortalamalarını hesapladığımızda, elektrikli aracınızı hızlı yani DC soketli şarj istasyonlarında şarj ettiğinizde aynı modelin içten yanmalı versiyonuna göre yaklaşık yüzde 33 daha ucuza şarj edebilirsiniz. Eğer elektrikli aracınızı AC soketlerde şarj ederseniz yüzde 53 daha ucuza şarj edebilirsiniz.
Bu yapılan hesaplamaların “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” sahibi firmaların şarj istasyonlarının ücretlendirmelerine göre yapıldığını göz önünde bulundurmak gerekli. Ülkemizde satışta olan elektrikli araçlar AC istasyonlarında ortama 7 saat civarında sürede şarj olabilirken, DC şarj istasyonlarında yüzde 20 şarj seviyesinden yüzde 80’e 45 dakika – 1 saat bandında çıkabiliyor.