Bartın'ın Amasra ilçesinde 2022 yılında meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında adı geçen önemli bir isim var: Maden Mühendisi Şahan Kahraman. Facianın ardından gündeme gelen soru işaretleriyle birlikte Şahan Kahraman'ın kariyeri ve olaydaki rolü merak konusu oldu. Peki Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman kimdir? Detaylar haberimizde...

Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman kimdir?

Şahan Kahraman Bartın'ın Amasra ilçesinde 2022 yılında meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında adı geçen mühendistir.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'nde 14 Ekim 2022'de 43 işçinin öldüğü, 9 işçinin de yaralandığı patlama sonrası yürütülen soruşturmada, Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı; 15 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşması 25 Nisan'da görülen davada, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

116 müştekinin yer aldığı iddianamede; tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında yaşamını yitiren her madenci için 'Olası kast ile öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis istendi. Yöneticiler hakkında ayrıca 'Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama' suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 19 sanığın ise 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi istendi. Yargılama aşamasında bugüne kadar 6 duruşma görüldü. Duruşmalarda sanıkların tamamı savunma yaparken, tanıkların tamamı da dinlendi.

Davanın 7'nci duruşması, bu sabah saatlerinde başladı. Bartın Adliyesi'nin giriş katında oluşturulan duruşma salonu çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Bugünkü duruşmada, patlamanın yaşandığı bölgenin keşif için açılabilme olasılığının incelenmesiyle ilgili bilirkişi raporları ve TTK’nın cevabına karşı tarafların beyanları alınarak, mahkeme heyetinin ara kararını açıklaması bekleniyor.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, duruşma öncesi adliye önünde gazetecilere açıklama yaptı. Bankoğlu, yöneticiler hakkındaki soruşturma izninin 16 ay sonra geldiğini ifade ederek, “Bazı müfettişler ve TTK yöneticileri hakkında görevi kötüye kullanmadan dolayı soruşturma izni 16 ay sonra çıktı, biz bunu kabul etmiyoruz. Burada olası kast vardır, biz bu şekilde yargılamanın yapılmasını istiyoruz. 16 ay sonra çıkan soruşturma iznini kabul etmiyoruz, bu işin takipçisiyiz ve bu takibi asla bırakmayacağız. Türkiye'de her gün en az 5 iş cinayeti oluyor.AK Parti’li yıllarda en az 32 bin iş cinayeti oldu. Ama her gün, her hafta bir Amasra, her ay bir Soma oluyor bu ülkede, O yüzden kader, fıtrat diyerek bu işten sıyrılamazsınız. Makam araçlarıyla cenazelere gelip görüntüler yapıp, boy boy fotoğraf verip daha sonra bir gün ya bir gün buraya ne bir hükümet yetkilisi ne AK Parti’li milletvekili ne AK Parti’li bakan geldi. Bu hepimizin davasıdır. Ama sadece Amasra'nın, sadece Bartın'ın acısı değildir. Biz Soma'da Soma'yı yaşadık, Kozlu'yu yaşadık. Tüm Türkiye'de her gün, her gün işçilerimiz hayatını kaybediyor. Bu hepimizin acısı, o yüzden de bu davaya hep birlikte sahip çıkmak zorundayız” diye konuştu.

Bartın'ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7'si tutuklu, 23 sanığın Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 7'nci duruşmasında müşteki avukatları, bir an önce maden ocağında keşif yapılmasını istedi. Duruşmada, patlamanın yaşandığı bölgenin keşif için açılabilme olasılığının incelenmesiyle ilgili bilirkişi raporları istendi.

Savcı, duruşmada mütalaasını açıklayarak, sanıkların mevcut tutukluluk halinin devamını isterken, müşteki avukatları da sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Sanık avukatları ise müvekkillerinin beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, ‘Olası kast ile öldürme’ suçundan tutuklu bulunan Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural’ın tutukluluk hallerinin devamına, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan tutuklu bulunan Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş'in ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı ile tahliyesine karar verdi. Heyet ayrıca, keşif raporu ile ilgili Maden Mühendisleri Odası'na görüş sorulmasını kararlaştırdı. Duruşma, 6 Ağustos Salı günü saat 09.30’a ertelendi.

Mahkeme heyetinin 7 tutukludan 3’ünün ev hapsi ve yurt dışı yasağı ile tahliye edilmesi kararı sonrası, salonda bulunan ölen işçilerin aileleri tepki gösterdi. Bazı madenci yakınları baygınlık geçirdi. Baygınlık geçirenler mahkeme salonundan çıkarıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ