Başkalarının duygularını anlama ve onları anlamaya çalışma yeteneği olan empati, günümüzde giderek daha fazla ilgi çekiyor. İnsanlar, diğerlerinin duygularını anlamak ve onlara destek olmak için nasıl bir yol izleyebileceklerini merak ediyorlar. Empati kavramının derinliklerine inerek, nasıl kurulduğunu ve güçlendirildiğini araştırdık. İşte empatinin sırlarını çözmek için merak edilen tüm detaylar. Empati nedir? ve Empati nasıl kurulur? sorularının yanıtları haberimizde...

Empati nedir?

Empati, eşduyum ya da duygudaşlık olarak da bilinir; bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durumu ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır.

Doğuştan gelen bir yetenek olarak, bebeklerde empati yeteneği yüksektir. Ancak, uygun şartlarda hızla kaybedilebilen bir yetenektir. Empati yeteneğini sonradan kazanabilmenin yolu şunlardır: açık uçlu sorular sormak, yavaş hareket etmek ve yorumda bulunmaktan kaçınmak, kendi davranış ve düşüncelerimizi anlamaya çalışmak, geçmişten ders almak, olayları akışına bırakmak, kendimiz ve karşımızdakilerin davranışları için belirli sınırlar oluşturmak.

Empati, olumlu amaçlar için kullanıldığında iş birliği, üretkenlik, refah ve mutluluğu arttırırken, kötü amaçlar için kullanıldığında manipülasyonculuk şeklini alabilir.

Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak, onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Bu sayede insan ilişkileri gelişir, kavgalar azalır ve zamanla yok olur. Aile içi empati ise aile bireylerinin karşısındaki insanı kendi yerine koymasıdır, böylece bireyler karşısındakinin ne tepki vereceğini bilir ve ona göre davranır.

Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır: Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakması, karşısındakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlaması ve hissetmesi, o kişiyi anladığını ona ifade etmesidir.

Duygusal zekanın temel öğesi olan empati, benlik ve diğer kişiler arasında bağlantı sağlar. Empati, başkasının duygularını anlama, bu duyguları anlama, paylaşma ve başkasının davranışlarının arkasındaki motivasyonu içselleştirebilme yeteneğidir. Başkalarıyla empati kurmak, duyguları düzenlemeye ve öğrenmeye yardımcı olur.

Empati nasıl kurulur?

Bazı insanlar doğal olarak daha empatik olsa da, geliştirmek için herkesin yapabileceği egzersizler var. Araştırmacılar, başka birinin nasıl hissettiğini hayal etmeye çalışmanın genellikle yeterli olmadığını buldu. Neyse ki çözüm basit: Onlara sorun.

1. Yabancılarla Sohbet Edin: İyi tanımadığınız bir meslektaşınızı veya komşunuzu öğle yemeğine davet edin. Küçük konuşmanın ötesine geçin, onlara nasıl olduklarını ve günlük hayatlarının nasıl olduğunu sorun.

2. Farklı Geçmişlere Sahip İnsanları Takip Edin: Sosyal medyada sizden farklı geçmişlere sahip (farklı ırk, din veya siyasi görüş) insanları takip edin.

3. Telefon ve Ekranları Uzaklaştırın: Her gün gördüğünüz insanlarla bile sohbet ederken telefonunuzu ve diğer ekranları uzaklaştırın, böylece yüz ifadelerini ve hareketlerini tam olarak dinleyebilir ve fark edebilirsiniz.

4. Farklı Kültürlere Açık Olun: Birkaç hafta boyunca başka birinin kilisesine, camisine, sinagoguna veya başka bir ibadethanesine gidin, o sizinkine katılırken veya gelişmekte olan bir ülkedeki bir köyü ziyaret edin ve gönüllü olun. Yeni bir mahallede vakit geçirin veya topluluğunuzdaki evsiz biriyle sohbet edin.

5. Davranışları Anlamaya Çalışın: Birinin davranışı rahatsız ediciyse, nedenini düşünün. Örneğin, çocuğunuz varsa, stresli hissedebileceğini kabul ederek başlayın, ancak daha ileri gidin: Günlük hayatını yaşamanın nasıl bir şey olduğunu düşünün.

Empati becerisi, birinin duygu ve düşüncelerini anlayabilmek ve hissedebilmek, olaylara ve durumlara başka birinin penceresinden bakabilmek doğuştan sahip olduğumuz bir yetenektir. Empati; bilişsel empati, duygusal empati ve empatik ilgi olmak üzere üç şekilde sınıflandırıyor. Bilişsel empati, bir kişinin nasıl düşündüğünü anlayabilme olarak tanımlanabilir. Duygusal empati ise arkadaşınızın bu durum karşısında nasıl hissettiğini anlamanızı sağlar. Empatik ilgi bu hissi sadece anlamanın ötesinde, aynı hisleri deneyimleyebilmenizi ve arkadaşınızın yardım istemesi durumunda elinizden geleni yapmak için hazır olmanızı sağlar. Örneğin empati becerisi sayesinde, kantinde herkes bir şeyler yerken parası olmadığı veya cüzdanını evde unuttuğu için bir kenarda oturan arkadaşınızın yardım isteyememesi nedeniyle ne kadar kötü hissettiğini deneyimleyebilir ve yiyeceğinizi ya da paranızı onunla paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi