Güncel

Emzirme ödeneği ne zaman yatacak Ocak 2024? Süt emzirme ödeneği nasıl alınır?

Abone Ol

Anne ve bebek sağlığına yönelik destekler arasında yer alan emzirme ödeneği, vatandaşlarımızın gündeminde önemli bir yer tutuyor. Özellikle Ocak 2024'e dair beklentiler ve meraklar, emzirme ödeneğinin ne zaman yatacağı konusunda yoğunlaşıyor. Bu destekten nasıl faydalanılacağı, kaç ay süreceği ve 6 aylık dönemi kapsayan süt parasının alınma süreci gibi konular da sıklıkla soruluyor. Emzirme ödeneği ne zaman yatacak Ocak 2024? Süt emzirme ödeneği nasıl alınır? Emzirme ödeneği kaç ay veriliyor? 6 ay süt parası nasıl alınır? Bu merak edilen konuları aydınlatarak, emzirme ödeneğiyle ilgili doğru bilgiye ulaşmak önemli.

Emzirme ödeneği ne zaman yatacak Ocak 2024?

2024 yılında, asgari ücretin brüt olarak 20.002 TL ve brüt ücretin 17.002 TL olarak belirlenmesiyle birlikte, doğumla ilgili ödemeler ve yardımlar da ön planda. Yeni doğum yapmış annelere yönelik devlet destekleri, doğum izni süresince ödenen maaşlarla birlikte doğum parası, emzirme ve kısmi çalışma ödeneklerini içeriyor.

Doğum öncesi ve sonrasında toplam 112 günlük izin süresine (16 hafta) göre hesaplanan rapor ve iş görmezlik parası, ikiz veya üçüz durumlarında süreye ek 2 hafta eklenerek belirleniyor. Bu ödemeler, genellikle doğum izni sonrasında Ziraat Bankası hesaplarına aktarılıyor veya PTT şubelerinden çekilebiliyor.

Doğum yardımı, annenin çalışma durumuna bakılmaksızın veriliyor. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuktan itibaren ise 600 TL olarak ödeniyor. Bu yardım için en yakın kaymakamlığa başvurmak gerekiyor ve çocuğun doğum belgeleriyle birlikte başvuruda bulunulmalı.

Emzirme ödeneği ise annenin çalışıyor olması veya eşinin çalışması durumunda sağlanıyor. Her yıl yeniden belirlenen bu ödeneğin 2023 yılında 520 TL olduğu biliniyor. Kadın çalışmıyorsa, ödeme sigortalı eşine yapılıyor.

Ayrıca, çoklu doğum yardımı programı kapsamında ikiz, üçüz gibi çoklu doğum yaşayan ailelere 0-2 yaş arasındaki her çocuk için aylık 150 TL ödeme yapılıyor, en fazla 24 ay boyunca.

Doğum parası ve iş görmezlik ödeneği hesaplamaları ise doğum izni süresine göre yapılarak SSK'lı kadın çalışanlara sunuluyor. Bunun için doğum öncesinde son bir yıl içinde en az 90 gün prim ödenmiş olması ve işten ayrılmadan önce sigortalılığın devam etmesi gerekiyor. Kadın, doktordan alınan raporu iş yerine ileterek süreci tamamlıyor.