Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 9.09 artarken, yıllık bazda ise yüzde 58,94 oldu. TÜİK’in açıkladığı bu verilere göre TÜFE verileri 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 9,09 oranında artarken, değişim bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 43,06, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 58,94 olarak gerçekleşti. On iki ayın ortalamasına göre değişim oranı ise yüzde 56,28 oldu. Enflasyon rakamlarının bekledikleri gibi geldiğini belirten Ege Finans Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Emir Çetinkaya, “Enflasyon hesaplama teknolojileri açısından vergi ve akaryakıt fiyatlarının yansımalarını bekliyorduk ki nitekim yansıdığını da görüyoruz. Merkez Bankası’nın öngördüğü gibi enflasyonun yüzde 60 seviyelerini göreceğini düşünüyorum. Maliyet artışlarının enflasyona etkilerini bir süre daha görmeye devam edeceğiz” dedi. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise TÜİK verileri arasında böyle bir farkı ilk defa gördüklerini belirten Çetinkaya, “ENAG’ın ağustos ayı için tahmini yüzde 8,59, İstanbul Ticaret ODASI (İTO)’nun tahmini ise yüzde 8,8 olarak açıklanmıştı ancak TÜİK oranın yüzde 9,09 olduğunu belirtti. Veriler yakın. Yıllık bazda ise fark devam ediyor. Maliyet artışlarının verdiği etki ile enflasyonda artış ivmesini görmeye devam edeceğiz gibi gözüküyor. Ayrıca politika faizi ve enflasyon arasında da fark hala açık” diye konuştu. 

Konut alınamıyor

TÜFE’nin alt gruplarına bakıldığında ise geçen yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24,97 ile konut iken, en çok artan ana grup ise yüzde 89,31 olarak açıklandı. Konutta yaşanan artışın bu denli az olmasının vatandaşın bankalardan kredi alamamasına ve elindeki parayla da kötü durumdaki bir konuta yatırım yapmamayı tercih etmesinden kaynaklandığını belirten Çetinkaya, “TÜFE’de açıklanan konuttaki artış seviyesi vatandaşların konut kredilerinin kesilmesi ve elindeki finansmanı kötü bir konuta harcamak istememesinden kaynaklanıyor. Lokanta ve otellerle ilgili rakam ise biraz fazla. Bu durum orta ve uzun vadede pek olumlu sonuçlar getirmeyecek” dedi. 

Artış devam edecek

Çetinkaya, gıda ve akaryakıttaki artışın ise devam edeceğini belirterek, “Maliyet artışları devam ettikçe enflasyon ivmesi de artarak devam edecektir. Özellikle gıdada bir süre daha bu sorunu yaşamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Ulaşım ilk sırada

Ana harcama gruplarında ise TÜFE ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış ise yüzde 16,61 ile ulaşımda görüldü. Onu yüzde 9,36 ilse ev eşyası, yüzde 8,48 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 8,25 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 7,86 ile sağlık, yüzde 7,88 ile eğlence ve kültür takip etti. En düşük oran ise yüzde 3,11 ile eğitim oldu. Özel kapsamlı TÜFE göstergesi ise işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 9,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 47,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,77 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Dilek Çakır