Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İnsan Hakları Eğitim Programı’nda yaptığı konuşmada, Reichstag ve Almanya'nın faşist lideri Adolf Hitler'den bahsedip İsrail Başbakanı Netanyahu ile benzerlik kurdu. Erdoğan'ın sözleri sonrası Reichstag merak konusu oldu. Peki, Reichstag nedir?

Reichstag'ın Tarihi ve Önemi

Reichstag, Berlin'de bulunan ve Alman Federal Meclisi'ne (Bundestag) ev sahipliği yapan tarihi bir devlet binasıdır. Mimar Paul Wallot tarafından 1884 ile 1894 yılları arasında Spree Nehri'nin kenarında, Tiergarten semtinde neo-rönesans tarzında inşa edilmiştir. Reichstag, Almanya'nın çeşitli dönemlerinde farklı hükümetlere ev sahipliği yapmıştır. Alman İmparatorluğu ve Weimar Cumhuriyeti meclisleri de bu binada toplanmıştır.

1933 yılında meydana gelen Reichstag Yangını ve İkinci Dünya Savaşı'nda oluşan ağır hasarın ardından, bina 1960'lı yıllara kadar atıl durumda kaldı. Bu dönemde Almanya Demokratik Cumhuriyeti tarafından tamir edilerek sergi ve özel etkinlikler için kullanıldı. 1991 yılında binanın parlamento binası olarak yeniden kullanılması kararı alındı ve 1995-1999 yılları arasında İngiliz mimar Norman Foster tarafından baştan aşağı yeniden tasarlandı.

Reichstag Yangını ve Adolf Hitler

30 Ocak 1933'te Adolf Hitler'in İmparatorluk Şansölyesi olarak atanmasının ardından, 28 Şubat 1933 gecesi Reichstag Binası'nın kubbesi alev aldı. Yangın, büyük toplantı salonu ve çevresindeki bazı odaların yanmasına neden oldu. Olayın faili hiçbir zaman tam olarak aydınlatılamadı. Ancak, Nasyonal Sosyalistler bu olayı siyasi muhaliflere yönelik büyük bir tutuklama faaliyeti başlatmak için kullandılar. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, yangının ertesi günü temel hakları geçici olarak askıya alan ve siyasi suçlara vatana ihanet gerekçesi ile izin veren Reichstag Yangın Yönetmeliği'ni imzalamak zorunda kaldı.

Hitler, yaygın bilinenin aksine, Reichstag Binası'nda hiç konuşma yapmadı. Tüm meclis konuşmalarını yangından sonra parlamento binası olarak kullanılmaya başlanan Kroll Opera Binası'nda gerçekleştirdi.

Savaş Sonrası ve Modern Dönem

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Reichstag Binası hava saldırılarına karşı bir sığınak olarak kullanıldı. Savaşın sonlarına doğru SSCB tarafından Zafer Sancağı çekildi ve bina büyük ölçüde harap oldu. Soğuk Savaş döneminde Batı Berlin sınırları içinde kalan bina, 1960'lı yıllarda Paul Baumgarten tarafından restore edildi.

Almanya'nın 3 Ekim 1990’da birleşmesinin hemen ardından ilk sembolik meclis toplantısına sahiplik yapan Reichstag, 20 Haziran 1991 tarihinde Berlin’in yeniden Almanya Cumhuriyeti’nin başkenti olmasıyla Almanya Federal Meclis (Bundestag) binası oldu. Ünlü mimar Norman Foster tarafından yeniden restore edilen bina, Nisan 1999’da meclis binası olarak kullanıma açıldı.

Kaynak: Haber Merkezi