Güncel

Eski Kültür Bakanı Ahmet Taner Kışlalı kimdir, neden öldü?

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyasetinin ve akademisinin önemli isimlerinden biri olarak bilinir. Kışlalı, gazeteci, siyasetçi ve akademisyen kimlikleriyle öne çıkmıştır. Peli, eski Kültür Bakanı Ahmet Taner Kışlalı kimdir, neden öldü? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Ahmet Taner Kışlalı, Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde önemli bir yere sahip akademisyen, yazar ve siyasetçidir. Aynı zamanda eski Kültür Bakanı Ahmet Taner Kışlalı ölüm yıldönümünde medyada da anılmıştır. Peki, eski Kültür Bakanı Ahmet Taner Kışlalı kimdir, neden öldü? İşte detaylar...

Ahmet Taner Kışlalı kimdir?

Ahmet Taner Kışlalı 10 Temmuz 1939, Tokat doğumlu, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve akademisyendir. Ahmet Taner Kışlalı, Ziraat Bankası veznedarı Hüseyin Hüsnü Bey ve ilkokul öğretmeni Lütfiye Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk öğrenimini annesinin görev yaptığı Kilis Kemaliye İlkokulu'nda (1951), ortaokul eğitimini Kilis Ortaokulu'nda ve lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamladı (1957). Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yükseköğrenimine başladı ve bu sırada Yeni Gün Gazetesi'nde spor muhabirliği yapmaya başladı. Gazetede kısa sürede yazı işleri müdürlüğüne yükseldi (1962-1963).

Kışlalı, 1967’de Paris Hukuk Fakültesi'nde "Modern Türkiye'de Siyasi Güçler" adlı teziyle doktorasını tamamladı. Fransa’da tanıştığı ve evlendiği Nicole (Nilgün) Kışlalı’dan iki kızı oldu. Hacettepe Üniversitesi’nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyesi olarak görev yaparken, askerlik görevini tamamladıktan sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geçti ve 1972 yılında doçent unvanını aldı.

Kışlalı, demokratik sosyalizm ve sosyal demokrasi görüşlerini benimsemiş bir Kemalist olarak tanındı. 1971-1977 yılları arasında Yankı Dergisi'nde yazdığı yazılarla dikkat çekti ve bu dönemde Bülent Ecevit'in ilgisini kazandı. 1977'de CHP'den İzmir milletvekili seçildi ve 1978-1979 yılları arasında Kültür Bakanı olarak görev yaptı. Kültür Bakanlığı döneminde "Ulusal Kültür Dergisi"ni yayımlattı.

1980 darbesi sonrasında akademik kariyerine dönen Kışlalı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde siyaset bilimi dersleri vermeye başladı. 1988'de profesör unvanını aldı. 1991'de Cumhuriyet Gazetesi'nde "Haftaya Bakış" başlığıyla köşe yazıları yazmaya başladı. 1995'te ilk eşi Nilgün Kışlalı’yı bir trafik kazasında kaybetti. 1997'de ikinci eşi Nilüfer Kışlalı ile evlendi ve bu evlilikten bir kızı oldu.

Eserleri

Ahmet Taner Kışlalı’nın yazdığı başlıca eserler şunlardır:

  • Modern Türkiye'de Siyasi Güçler (1968)
  • Öğrenci Ayaklanmaları (1974)
  • Siyaset Bilimi (1987)
  • Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği (1993)
  • Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi (1994)
  • Seçimsiz Demokrasi (1995)
  • Bir Türk'ün Ölümü (1997)
  • Ben Demokrat Değilim (1999)

Ahmet Taner Kışlalı neden öldü?

Kışlalı, 21 Ekim 1999 tarihinde Ankara'daki evinin önünde düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitirdi. Arabasının üzerine yerleştirilen bir bombayı alırken patlama meydana geldi ve ağır yaralandı. Kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Suikastın ardından Akit gazetesi, Kışlalı'yı hedef gösteren bir haber yayımlamıştı.

Ahmet Taner Kışlalı, ölümünden sonra 1999 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür. Mezarında, Karşıyaka Mezarlığı'nda yer almaktadır.