Ekonomi

Et fiyatlarındaki tırmanış durmuyor: 10 günde 60 TL zam!

Kuzu etinin fiyatı yükselmeye devam ediyor. Kıvırcık kuzu karkas etinin fiyatı, kesimlik hayvanların sezon sonuna yaklaşmasıyla son 10 gün içinde 60 lira arttı

Abone Ol

Kuzu etinin fiyatlarına son dönemde gelen zam, dar gelirli vatandaşların mutfağında büyük bir daralmaya yol açtı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) verilerine göre, kıvırcık kuzu etinin kilogram fiyatı yalnızca 10 gün içinde 60 lira birden arttı. Yüksek enflasyon nedeniyle artan et fiyatları, vatandaşların alım gücünü olumsuz etkileyerek, etin sofralardan eksilmesine sebep oldu.

10 Günde Dev Zam

Dünya Gazetesi'nden Mehmet Hanifi GÜLEL'in haberine göre, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kıvırcık kuzu karkas etinin kilogram fiyatının son 10 gün içinde 510 ile 540 lira arasına yükseldiğini açıkladı. Bu artış, piyasadaki üreticilerin kesimlik hayvan satmaktan çekinmesine yol açtı. Tüfekçi, üreticilerin, et fiyatlarının daha da artacağı beklentisiyle satış yapmadıklarını belirtti. Ayrıca, kıvırcık kuzuların genellikle 8 ile 14 ay arasındaki yaşlardaki hayvanlardan kesildiği ifade edildi.

Kıymada Şok Fiyat Artışı

Son gelen zamlardan sonra, İstanbul’daki kasaplarda kıvırcık kuzu eti fiyatı kemikli olarak kilogram başına 700 ile 790 lira arasında değişiyor. Kıvırcık kuzu kıyma fiyatı ise 1.150 ile 1.250 lira seviyesine kadar yükseldi. Karnabat kıvırcık kuzularının özellikle Çanakkale, Biga, Balıkesir ve Tekirdağ yörelerinde yetiştirildiği belirtilirken, Tüfekçi, bu etin ince kuyruklu koyun cinsi olmasından ötürü tüketiciler tarafından tercih edildiğini söyledi. Etin koku yapmaması, yumuşak ve lezzetli olması da bu tercihi pekiştiriyor.

Kasaplardan Marketlere Yönelim Artıyor

Son zamanlarda kasap esnafının müşteri kaybı yaşadığı belirtiliyor. Aydın Tüfekçi, kasaplarda müşteri kaybının, yılbaşı itibarıyla 10 ayda yüzde 40’a kadar çıktığını belirtti. Tüfekçi, özellikle yüksek et fiyatları ve ekonomik zorluklar nedeniyle kasap müşterilerinin büyük bir kısmının marketlere yöneldiğini ifade etti. İstanbul’daki kasaplarda dana kuşbaşı ve kıymanın fiyatları da bölgeden gelen kırmızı etin kalitesine göre değişiyor. Dana kıymanın kilogram fiyatı 630 lira ile 650 lira arasında, dana kuşbaşı ise 650 lira ile 680 lira arasında alıcı buluyor.