Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Murat Emir, AK Parti tarafından sunulan "etki ajanlığı" yasa teklifinin geri çekildiğini açıkladı.
Murat Emir, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, teklifin kamuoyunda büyük tepki aldığını ve CHP'nin halktan aldığı destekle yürüttüğü bilgilendirme ve meclisteki yoğun çalışmalar sayesinde teklifin geri çekildiğini belirtti.
Açıklamada, "Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi." ifadelerine yer verdi.
Etki Ajanlığı nedir?
Bu yıl içinde TBMM’ye sunulması planlanan 9. Yargı Paketi’nde "yeni nesil casusluk" suçlarına ilişkin yeni bir düzenleme yapılması gündeme geldi. Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan "casusluk" ve "ajanlık" kavramlarına, "etki ajanlığı" olarak bilinen yeni bir terim de ekleniyor. Konu "ajanlık" olunca, doğal olarak akla gazeteciler geliyor. Geçmişte "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım", "halkı yanıltıcı bilgiyi yaymak" ve "terörle mücadele eden kişileri hedef göstermek" gibi suçlamalarla karşılaşan gazeteciler, şimdi de "etki ajanlığı" suçlamasıyla karşı karşıya kalabilir. Peki, tam olarak nedir bu "etki ajanlığı"?
Etki ajanlığı, "bir ülkenin, başka bir ülkedeki bireylerin düşünce, tutum, duygu ve davranışlarını savaş olmaksızın, propaganda yöntemleriyle, planlı bir bilgi ve görüş aktarımı yoluyla etkileme faaliyeti" olarak tanımlanıyor. Bu ajanlık türünde, "yabancı gizli servislerin algı operasyonları için yerel dinamikleri – iş insanları, gazeteciler, yazarlar, bürokratlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları gibi – kullanarak etki yaratmaya çalıştığı" öne sürülüyor.