Güncel

EÜ Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, eserleriyle dikkat çekiyor

Türkiye'nin ilk kâğıt ve kitap müzesi olarak 2012 yılında açılan Ege Üniversitesi (EÜ) Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, ulusal ve uluslararası önemli eserlere ev sahipliği yapıyor. Ege Üniversitesi Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Seda Ağırbaş, müzenin Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıdığını vurguluyor.

Abone Ol

Türkiye'nin ilk kâğıt ve kitap müzesi olarak 2012 yılında açılan Ege Üniversitesi (EÜ) Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, ulusal ve uluslararası önemli eserlerle ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze, dünyanın en küçük kitabı ve en hafif kâğıdı gibi nadide eserlerin sergilendiği, kâğıt ve kitabın binlerce yıllık yolculuğunu gözler önüne seren bir sanat mekânı olarak öne çıkıyor.

EÜ Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Seda Ağırbaş, müzenin Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıdığını belirterek, müzenin Ege Üniversitesi'nin bilimsel ve kültürel gücünü yansıttığını vurguladı. Müze, 19. yüzyıldan kalma Ballian Konağı'nda yer alıyor ve içinde bir sanat galerisi de bulunuyor. Müzenin giriş katında el yapımı kâğıt üretimi demo odası, organik yazı malzemeleri ve modern kâğıt sanatı gibi çeşitli bölümler yer alırken, üst katında ise kitap sanatları, exlibris, matbaa ve minyatür kitaplar gibi birçok bölüm bulunuyor. Müze, bin civarında obje ve sanat eserini barındırıyor.

Müzeler, eğitim amaçlı da kullanılıyor

Dr. Öğretim Üyesi Ağırbaş, müzenin kâğıt ve kitabın tarihçesini anlatan pek çok bilgi ve objeyi barındırdığını ifade etti. Müzede, kâğıdın üretiminden sanat eserine dönüşmesine kadar olan süreci anlatan birçok aşama sergileniyor. Ayrıca, müzenin eğitim işlevi de bulunduğunu belirten Ağırbaş, müzelerin antik çağlardan bu yana toplama, koruma, belgeleme ve sergileme işlevlerinin yanı sıra eğitim amaçlı da kullanıldığını söyledi. Ziyaretçiler, müzede kâğıdın ve kitabın tarihçesi, matbaa ve organik yazı malzemeleri gibi konularda bilgi edinebiliyor.

EÜ Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, "Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı", "Geleneksel Ebru Söyleşisi", "Ebru Atölyesi", "Ebru Üzerine Tezhip ve Tezhip Atölyesi" ve "Çini ve Kalem İşi Restorasyonunun Dünü ve Bugünü" gibi pek çok bilimsel ve kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Dr. Ağırbaş, müzeye gelen ziyaretçilerin sergilenen eserleri dikkatle incelediklerini ve anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdıklarını belirtti.

Ege Üniversitesi Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, hem kültürel mirası koruyan hem de sanatseverlere ilham veren bir mekân olarak İzmir'in önemli cazibe merkezlerinden biri olma özelliğini sürdürüyor.