Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, yaşlı bireylerin aktif yaşlanma sürecine katkıda bulunmak amacıyla “Koruyucu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” programı başlattı. Program kapsamında, Ege Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi’ne katılan 60 yaş ve üzeri gönüllü öğrencilere koruyucu egzersiz uygulamaları eğitimi verildi.
8 haftalık eğitim
Doç. Dr. Serkan Bakırhan koordinatörlüğünde ve Prof. Dr. Sevnaz Şahin yürütücülüğünde hazırlanan eğitim programı, Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sertifikalandırıldı. Sekiz hafta süren eğitimlerde, yaşlanma ile meydana gelen kas kuvvet kaybı, mental gerileme ve kemik yoğunluğundaki azalmayı en aza indirmek hedeflendi. Her bir eklem yapısına özel egzersizlerin bireysel olarak uygulandığı program, uzman fizyoterapistler tarafından yürütüldü. Eğitimler, yaşlı bireylerin düzenli ve doğru egzersiz alışkanlıkları geliştirmelerine yönelik farkındalık oluşturdu.
Eğitim hakkında
Eğitim programıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Serkan Bakırhan, Türkiye’nin yaşlı nüfus oranı hızla artan ülkeler arasında olduğunu vurgulayarak, yaşlanan nüfusla birlikte diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları gibi birçok kronik hastalığın yaygınlaştığını, bu nedenle, yaşlı bireylerde koruyucu sağlık önlemlerinin alınmasının ve rehabilitasyon süreçlerinin doğru planlanmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.
Koruyucu fizyoterapi önemli
Doç. Dr. Bakırhan, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik koruyucu fizyoterapi hizmetlerinin önemine dikkat çekerek, fizyoterapistlerin, yaşlı bireylerin eklem hareketliliği, kas kuvveti ve günlük yaşam aktivitelerini değerlendirmek için kişiselleştirilmiş egzersiz reçeteleri oluşturduğunu, bu yaklaşımla, sağlık harcamalarının azalmasına, ilaç kullanımının ve hastaneye başvuru oranlarının düşmesine katkı sağlandığını dile getirdi. Ayrıca, düşmeler ve ev içi-dışı kazaların önlenmesi gibi sonuçların elde edildiğini kaydeden Doç. Dr. Bakırhan, bunun, hem bireylerin bağımsızlığını artırdığını hem de ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi.
Sosyal izolasyonu önlüyor
Koruyucu fizyoterapi ile yaşlı bireylerin sosyal izolasyonunun önlenebileceğini belirten Doç. Dr. Bakırhan, fiziksel aktivitenin yanı sıra sosyal katılımın da aktif yaşlanma sürecindeki önemine dikkat çekti. Bu eğitim programıyla, yaşlı bireylerin osteoporoz, dejeneratif eklem hastalıkları ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından korunarak fonksiyonel düzeylerinin artırılması amaçlanıyor.