Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE), Türkoloji alanında lisansüstü eğitim veren, Türk dünyasının kültürel, sosyal ve ekonomik yapısına yönelik önemli bilimsel çalışmalar yürüten bir merkez olarak faaliyetlerine devam ediyor. Türk dünyasına yönelik bilimsel araştırmalar ve Türkçe öğretimi konularında öncü olan enstitü, akademik anlamda da uluslararası platformda dikkat çekiyor.

Dünyaya açılan pencere

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, enstitü müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan ve müdür yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Fatih Sansar’ı makamında ağırlayarak, yaptıkları çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Budak, enstitünün, başta Türk dünyası olmak üzere tüm dünyaya açılan bir pencere olarak bilimsel faaliyetlerle Ege Üniversitesi'nin uluslararasılaşma misyonuna önemli katkılar sunduğunu, lisansüstü eğitim vermenin yanı sıra Türkçe öğretim birimiyle de uluslararası alanda fark yarattığını söyledi.

Çözüm odaklı projeler

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan ise 1992’de kurulan TDAE’nin, Türk dünyası edebiyatı, tarihi, dili ve kültürü gibi alanlarda önemli projeler gerçekleştirdiğini belirtti. Enstitünün, Türkiye ve Türk dünyası arasındaki akademik iş birliklerini geliştirme hedefiyle çalıştığını vurgulayan Prof. Dr. Temizkan, uluslararası iş birlikleri ve projelerin önemine dikkat çekti.

Enstitü, sürdürülebilir yeşil enerji projelerinden sosyal sorumluluk çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede bilimsel faaliyetler yürütmeye devam ediyor. Prof. Dr. Temizkan, enstitünün bilimsel çalışmalarının yanı sıra, Türk dünyasıyla ilgili meselelerde çözüm odaklı projeler geliştirdiğini ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak bu alanda liderlik etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Muhabir: Nazlı Şentürk