Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün Türkçe Öğretim Birimi (TÖBİR), yeni eğitim yılına başlayan yabancı uyruklu öğrencilere yönelik oryantasyon programı düzenledi. Etkinlik, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleşirken, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, TÖBİR Program Koordinatörü Doç. Dr. Atıf Akgün, akademisyenler ve birçok ülkeden gelen öğrenciler katıldı.

Tam doluluk oranı

TÖBİR’in, Türkiye’nin en köklü Türkçe öğretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, bu yıl dünyanın dört bir yanından gelen 221 öğrenciyle tam doluluk oranına ulaştıklarını belirtti. Prof. Dr. Macit, Amerika, Brezilya, Kore, Çin, Polonya, Rusya, Meksika gibi uzak coğrafyaların yanı sıra Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya ülkelerinden gelen çok sayıda öğrenci olduğunu, TÖBİR'in, bu öğrencilere hem güçlü bir eğitim altyapısı hem de yenilenen sınıflarıyla en iyi koşulları sunduğunu ifade etti.

Yüzde 50 artış

TÖBİR’deki eğitim kalitesini her yıl artırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Macit, bu yıl sınıfları son teknoloji akıllı tahtalar ve ergonomik sıralarla donattıklarını belirtti. Öğrencilerin ilk tercihi olmalarının nedeninin, sundukları bu modern eğitim imkanları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Macit, ayrıca, devlet kurumlarından burs alan öğrenci sayısının geçen yıla göre yüzde 50 oranında arttığını aktardı.

En köklü üniversite

TÖBİR Koordinatörü Doç. Dr. Atıf Akgün de TÖBİR’in uluslararası öğrencilere yönelik çalışmalarına değinerek, 61 farklı etkinlik düzenleyerek, öğrencilerin dil öğrenme süreçlerini desteklediklerini, üniversitenin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda, bu faaliyetleri artırarak sürdüreceklerini kaydetti. Doç. Dr. Akgün, öğrencilere hitaben, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden birinde eğitim alacaklarını ve İzmir’in sunduğu imkanları doyasıya yaşamalarını istediklerini dile getirdi.

Deneyimler paylaşıldı

TÖBİR’de eğitim gören Cezayirli öğrenci Chahra Khoms, yeni öğrencilerle deneyimlerini paylaşarak, Türkçe pratiği yapmak ve topluma adapte olmak için arkadaşlarla sürekli dil çalışma ve hata yapmaktan korkmama tavsiyesinde bulundu. Gineli mezun Niagasso Issiaga ise, TÖBİR'in, üniversite hayatının kapısını açacağını, burada hem yol gösterici hem de aile gibi bir öğretmen kadrosuna sahip olduklarını belirtti.

Program, Kazak ve Türkmen öğrencilerin dans gösterileri, atölye çalışmaları ve yemek ikramlarıyla gün boyu sürdü.

Muhabir: Canan Kaya