Ege Üniversitesi (EÜ), "Cumhuriyet ve Atatürk Günleri" etkinlikleri çerçevesinde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet Dönemi Ekonomisi” konulu konferansla dikkat çekti. EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alp Yücel Kaya'nın konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, Cumhuriyet tarihindeki ekonomik ve toplumsal dinamikler detaylı bir şekilde ele alındı.

Tarım sektöründeki istihdam

Prof. Dr. Alp Yücel Kaya, Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar olan ekonomik gelişmeleri incelerken, 1923-2023 döneminde sektörel istihdamdaki değişimlere ve 1950-2023 arasındaki işgücü dinamiklerine odaklandı. Konuşmasında, tarım sektöründeki istihdamın azalışına dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, özellikle Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde bu alandaki düşüşün belirginleştiğini ve buna karşılık ücretli-yevmiyeli işgücünün payının arttığını vurguladı.

Gizli işsizlik kavramı

Gizli işsizlik olgusunun Cumhuriyet tarihi boyunca yapısal bir sorun olarak devam ettiğini belirten Prof. Dr. Kaya, ünlü sosyolog Cavit Orhan Tütengil’in 1969’da yaptığı bir tespiti hatırlatarak, Türkiye’de işgücüne katılan nüfusun, yaratılan istihdam alanlarının üzerinde kaldığını, bu durumun, özellikle tarım sektöründe yeni toprak bulunamaması ve yeterince sanayileşmenin yapılamaması nedeniyle iç ve dış göçlere yol açtığını aktardı. Prof. Dr. Kaya, hızlı sanayileşme ve nüfus artış hızının yavaşlatılmasının bir gereklilik olarak karşımıza çıktığını ifade etti.

Tarihsel örnekler

Prof. Dr. Alp Yücel Kaya, 1940’lardan 2000’lere kadar girişimcilik anlayışını ve yatırım faaliyetlerini tarihsel örneklerle ele alarak konuşmasına devam etti. Son olarak, Cumhuriyet fikrini temsil eden değerlere değinerek, Sinan Akyol’un İzmir’deki Hıdırellez kutlamalarına dair kaleme aldığı bir metni katılımcılarla paylaşarak konuşmasını sonlandırdı.

Muhabir: Nazlı Şentürk