Ev sahibi ve kiracılar arsındaki anlaşmazlıklar devam ediyor. Evlerini mevcut kiracılarının ödediği fiyatın çok daha üzerine kiraya vermek isteyen ev sahipleri, kiracıları evden çıkarmak için birçok bahaneye sunmaya başladı. “Yurtdışından oğlum/kızım gelecek veya ben yerleşeceğim” gibi bahanelere bu kez de “3+1 /4+1 evleri dönüştürüp 1+0 veya 1+1 birkaç daireye çevirerek öğrencilere kiraya vereceğim” talebi eklendi. 

1048540288_0_0_1201_676_1920x0_80_0_0_9b58d9efb76de8b570159f79f6835493

“Ev sahibinin bahanesi”

Hızla artan kira fiyatlarına dur demek isteyen hükümetin, kiralara en fazla yüzde 25 zam yapılabileceğine dair kanun ev sahiplerini oldukça üzdü. Dairesinde oturan kiracının kira ücretini istediği kadar yükseltemeyen ev sahipleri soluğu kiracıyı evden çıkarmak için türlü bahaneler üretmekte buldu. Özellikle üniversite öğrencilerinin evde uygun fiyata birkaç kişi kalmalarını istemeyen ev sahipleri, 3+1/4+1 şeklinde inşa edilen daireleri 1+0/1+1 şeklinde birkaç daireye bölerek kiraya vereceğini söyleyerek kiracıların evden çıkmalarını isteme yolunu izlemeye başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, resmi olarak imar izni alınmadan böyle bir tadilat yapılamayacağını belirterek, “    Mevcut kiracıyı tahliye etmek amacıyla uygulanmak istenen bir taktik olan bu durum legal olarak uygulanamaz. Bu tamamen fazla para kazanmak için yapılan bir uygulama. Eğer kiracı kirasını düzenli ödüyorsa ve 10 yılı aşmamış bir oturma durumu varsa kontratında yazan maddeler doğrultusunda evden çıkmama hakkına sahiptir. Eğer ev sahibi uygulamada diretiyor, notere gidip konuyla ilgili ihtar gönderiyorsa, kiracının o ihtara yanıt vermesi gerekir. Böyle bir durumda derhal bir avukata, bilir kişiye danışarak durumla ilgili izlenmesi gereken yolu öğrenmelidir. Olay mahkemeye gitmeden önce arabulucuya gitmek zorunda. Burada da eğer anlaşma sağlanamıyorsa dava açılma yolu izlenebilir. Eğer ev sahibi dava süresince devamlı olarak telefonla veya eve gelerek tacizde bulunursa kiracı ev sahibini Cumhuriyet Savcılığı’na yazacağı bir dilekçe ile şikayet edebilir. Bunun akabinde önce kolluk kuvvetleri tarafından ev sahibi uyarılır. Devam etmesi halinde önce uzaklaştırma kararı çıkar, daha sonra ise olay yargıya taşınarak hapis istemiyle sonlanabilir” dedi.

rıdvan akgün-1

Öğrencilerin ev tutarken eğer birden fazla kişi ile birlikte evde kalmayı planlıyorlarsa, kira kontratına mutlaka evde ikamet eden herkesin adının yazılması gerektiğini belirten Akgün, “Üniversite öğrencileri arasında ev arkadaşlığında sorunlar çıkabilir. Eğer kira kontratına isimler yazılmazsa ilerleyen süreçte sorun çıktığında evde kalan herkesin başı ağrıyabilir. Ayrıca ev sahibi de haberi olmadan böyle bir kiralama yapıldığını öğrenirse bunu lehine kullanabilir” diye konuştu.

murat aydın-1

“Kiracıyı evden çıkaramaz”

Yapılmak istenen tadilat projesi için imardan alınması gereken izinlerin çıkması için uzun bir süre gerektiğini belirten CHP İzmir Büyükşehir Meclis Grup Başkan Vekili Murat Aydın ise, “Bu ev sahiplerinin kiracıyı evden çıkarmak için kullandığı bir bahane. Kiracı böyle bir durumda kontratı devam ettiği sürece evden çıkarılamaz. Belirtilen tadilatın yapılması için gereken imar izinlerinin çıkması da nereden baksanız 1-2 yıl sürer.  Dolayısıyla böyle bir durumda ev sahibi ihtar çekse dahi, kiracı evde oturma hakkına sahiptir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Dilek Çakır