Yaşam

Evde pratik Aşure tarifi: Parmaklarınızı yiyeceksiniz

Aşure, lezzetiyle kalpleri fetheden, kültürümüzün vazgeçilmez tatlarından biri; işte size, bu eşsiz tatlıyı evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz pratik bir tarif

Abone Ol

Aşure, Osmanlı mutfağının en leziz ve en klasik tatlılarından biridir. Anadolu'da "Noah'ın gemisinin karaya oturması" anısına yapılan ve birçok farklı malzemenin kullanıldığı bu tatlı, sağlıklı ve besleyici özellikleriyle bilinir. İşte, evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz, nefis ve doyurucu bir aşure tarifi.

Malzemeler

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 çay bardağı kuru fasulye
  • 1 çay bardağı nohut
  • 10 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 1 adet elma
  • 1 adet portakalın kabuğu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı kıyılmış kuru incir
  • 1 çay bardağı kıyılmış kuru kayısı
  • 3 adet karanfil
  • Süslemek için; nar taneleri, fındık, ceviz, tarçın

Hazırlanışı

  1. Buğdayı, kuru fasulyeyi ve nohutu ayrı ayrı kaplarda bir gece önceden suda bekletin.

  2. Ertesi gün buğdayı ayrı bir tencereye alın ve üzerine 5 su bardağı su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte, suyunu çekene kadar yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.

  3. Bu sırada nohut ve fasulyeyi de ayrı tencerelerde haşlayın.

  4. Buğday suyunu çektikten sonra üzerine 5 su bardağı daha su ekleyin ve haşlanmış nohut ve fasulyeyi buğdayın içine ekleyin.

  5. Şeker, kuru üzüm, dövülmüş ceviz, ince doğranmış elma, rendelenmiş portakal kabuğu, tarçın, kıyılmış kuru incir, kıyılmış kuru kayısı ve karanfili de karışıma ekleyin.

  6. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 20-30 dakika daha pişirin.

  7. Aşure kıvamını aldığında ocaktan alın ve ılımaya bırakın.

  8. Aşure ılıdığında kaselere paylaştırın. Üzerini nar taneleri, fındık, ceviz ve bir tutam tarçın ile süsleyin.

  9. Buzdolabında birkaç saat dinlendirin. Soğuk servis yapın.

Bu pratik ve lezzetli aşure tarifi ile evde kolayca nefis bir tatlı hazırlayabilirsiniz. Özellikle kış aylarında hoş bir sıcaklık ve dolgunluk hissi veren aşure, aynı zamanda içerdiği meyve ve kuruyemişler sayesinde oldukça besleyicidir. Tarifimizi denediğinizde, lezzetinin parmaklarınızı yiyeceğiniz kadar güzel olduğunu göreceksiniz! Afiyet olsun!