:Bu tarifle evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz irmik helvası, sıcak bir tatlının özlemini çektiğinizde mükemmel bir seçenek olacak. Deneyin, misafirlerinizi ve ailenizi lezzetli bir tatlıyla şımartın! Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan irmik helvası, hem yapımı kolay hem de lezzetiyle herkesi büyüleyen bir tatlıdır. İşte, yumuşacık ve mis gibi kokan irmik helvasının tarifi
Birebir Ölçülü Nefis İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler
- 2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı irmik
- 1,5 su bardağı şeker (Çok şekerli sevmeyenler 1’e kadar indirebilirsiniz. )
- 2 su bardağı su
Birebir Ölçülü Nefis İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tereyağını tavada eritip irmiği üzerine döküyorum ve orta büyüklükteki ocakta, orta ateşte yaklaşık 3 dakika sürekli karıştırarak kavuruyorum.
- 3 dakika sonunda ocağın altını kısıp 3 dakika da kısık ateşte iyice kavuruyorum.
- Bu arada irmiğin rengi bayağı dönmüş oluyor. Kremken açık sütlü kahve rengine dönüşüyor ayrıntılı yazmak gerekirse.
- Toplam 6 dakikalık bu sürenin sonunda şekeri ekliyorum ve 4 dakika da şekerle kavuruyorum. Başta da dediğim gibi şekeri belli bir tarif o yüzden 1 bardağa kadar şekeri azaltabilirsiniz. Daha da azaltınca kıvamını etkileyebilir diye düşünüyorum.
- Ayrıca bu etapta çok çabuk kararacağı için hızlı davranmak ve irmiği yakmamak gerekiyor.
- Bu tarifin bir özelliği de rengin biraz koyu olması, bana böyle çok kavrulmuş hali daha lezzetli geldiği için hep böyle kavuruyorum, siz sevmiyorsanız daha açık renkli bırakabilirsiniz.
- Toplamda 10 dakikalık kavurmanın sonunda altını kısıktan normale getirip suyu ekliyorum. (bu arada sıçrayabilir, dikkatli olun. )
- Su hemen kaynıyor zaten, kısığa tekrar getirip birkaç kez karıştırdıktan sonra (yaklaşık 1 dakika sürüyor) birazcık akışkan ve sulu bırakıp altını kapatıyor ve dinlenmeye bırakıyorum. Afiyet olsun.
Sütlü İrmik Helvası Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı fındık
- 2 su bardağı süt
- 75 gr margarin veya tereyağı
Sütlü İrmik Helvası Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle sütümü ocağa alarak kaynamaya bırakalım.
- Yağı ve irmiği tavaya bırakıyoruz .
- Kokusu eve yayılana kadar kavuruyoruz. (sürekli karıştırarak)
- Rengi döndükten sonra fındığı ekliyoruz, biraz karıştırıyoruz.
- Sonra şekerini ilave ediyoruz.
- Şekeri ilave ettikten sonra sütü kaynatıp helvanın üzerine döküp ocağı kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
- Dondurma eşliğinde servis ediyoruz.
Haşhaşlı İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler
- 125 gr margarin ya da tereyağ (yarım paket)
- 1 su bardağı irmik
- 2 yemek kaşığı haşhaş
- Şerbeti için;
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- Vanilya
Haşhaşlı İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?
- İrmik helvası yaptım bugün paylaşmak istiyorum. Her zaman tam tutuyor. Haşhaş yerine cevizli ya da fındıklı da yapabiliriz. Hadi başlayalım.
- Şerbet için süt, su, şekeri tencereye alalım. Kaynayınca altını kapatalım.
- Tenceremizi ocağımıza alalım. Orta ateşte yağımızı eritelim. Yağ eriyince irmiği ekleyelim. Haşhaşı ekleyelim ve kısık ateşte sabırla sürekli karıştırarak pişirelim. Ocağınız aşırı kısık oluyorsa kısığın çok az üstünde açabilirsiniz. Sürekli karıştıralım yoksa her yeri aynı derecede kavrulmaz.
- Rengi iyice esmerleşsin. Şerbeti dökülünce renk biraz açılıyor. Onu göz önünde bulunduralım. İyice esmerleşen kavrulan irmiğimizin üzerine yavaş yavaş dikkat ederek şerbetini verelim. Bu sırada biraz sıçramalar oluyor dikkat edelim. Biraz karıştıralım zaten bir kaç dakikada şerbeti çekecektir. Şerbetini çektiği an ocaktan alalım demlenmeye bırakalım.
- Serviste tarçınla ceviz ya da fındık içiyle süsleyelim.