Fatura düzenleme süresi (2)
Kazım Kaplan
'
Geçen hafta ki yazıma, başımızdan geçen bize gelen bir soruyu yanıtlayarak devam edelim.
Önce ufak bir hatırlatma yapalım. Geçen hafta bahsettiğimiz üzere, fatura mal veya hizmetin teslim edildiği gün itibariyle yedi gün içerisinde düzenlenmek zorunda. Dönemsellik ilkesi gereği de fatura düzenleme süresi ay atlamadan aynı ay düzenlenmek zorunda.
Sevk İrsaliyesi tarihi 30 Kasım, fiili sevk 30 Kasım’da başlayacak ancak alıcı tarafa 2 Aralık’ta teslim edilecek. Bu durumda fatura kesme süresi nasıl hesaplanacak.
Burada da irdeleyeceğimiz mevzuat yine Katma Değer Vergisi Kanunu. KDV Kanunu’nun teslim başlıklı 2’nci maddesi 1’inci fıkrası üzerinden konuya bakalım. İlgili madde hükmü;
Teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesidir. Bir malın alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdii teslim hükmündedir. Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesinin başlatılması veya nakliyeci veya sürücüye tevdi edilmesi de mal teslimidir.
Bu madde hükmünün son paragrafı dikkatimizi çekiyor. Malın nakliyesinin başlatılması ifadesi ile sevk işleminin başladığı anın kast edildiğini düşünmekteyiz.
Bu çerçevede 30 Kasım tarihinde sevk işlemi başlamış bir teslimat her ne kadar 2 Aralık’ta sonuçlandırılacak olsa da, vergiyi doğuran olay 30 Kasım olarak düşünülecektir. Yedi günlük fatura kesme süresi de 30 Kasım itibariyle başlayacak, ancak dönemsellik ilkesi gereği faturanın yine Kasım ayına düzenlenmesi gerekecektir.
Fatura ilgili süre içerisinde düzenlenmez ise;
Özel usulsüzlük cezalarını düzenleyen Vergi Usul Kanunu’nun 353’üncü maddesinin birinci fıkrasına bakıyoruz;
Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenmesi ya da bu 227, 231 ve 234’üncü maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 1.000 Türk Lirası’ndan aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
Yani 1.000 TL’den aşağı olmamak üzere fatura bedelinin % 10’u tutarında bir ceza uygulaması vukuu bulacaktır.
Vergi iş ve işlemlerinde gerekli sürelere uyulması, daha sonra yüksek cezalarla muhatap olunmaması açısından şiddetle tavsiye edilir.
Yorumlar