İstanbul'da yaşayan 33 yaşındaki Çiğdem Telli, bir yıl önce kızıyla oynarken yaşadığı bir kaza sonucunda göğsünde bir kitle fark etti. Kızının dirseği göğsüne çarptıktan sonra acı hissetmesi üzerine kontroller yaptıran Telli, doktorundan göğsünde tümör olduğunu öğrendi. Hemen tedavi sürecine başlayan Telli, bir yıl süren kemoterapi ve tedavi sonucunda meme kanserini yenmeyi başardı. Telli, “Kızımla oynarken kolunun göğsüme çarpmasıyla bir acı hissettim. Sonrasında göğsümdeki kitleyi fark ettim. Kızım, benim kurtarıcım oldu. Erken tanı ve sporun önemini asla unutmamak gerekiyor. Kanser sürecinde moral ve motivasyonunuz yüksek olursa, bu hastalığı atlatmamak için bir sebep yok. Bu sayede kanseri çok daha kolay yendim. Unutmayın, kanser güçlü değil; güçlü olan bizleriz. Erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Kanser, bir mücadele ve en büyük başarı, bu hastalığı yenmektir” diye konuştu.
Çiğdem Telli'nin Kanseri Nasıl Öğrendi?
Çiğdem Telli, kızıyla oynadığı sırada yaşadığı bu olayın ardından doktora gittiğinde göğsünde bir tümör olduğunu öğrendi. Kemoterapi sürecinde saçlarının dökülmesi gibi zorluklarla karşılaşan Telli, 1 yıl süren tedavi ile sağlığına kavuştu.
Telli’nin tedavisini üstlenen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eser, Çiğdem Hanım'ın genç ve bilinçli bir hasta olduğunu belirterek, “Kendi muayenesini yaptıktan sonra şüpheli bir kitle ile bize başvurdu. Muayene ve radyoloji sonuçlarıyla erken tanı koyarak, ilk olarak kemoterapi uyguladık. Bu süreçten olumlu sonuç aldık ve ardından ameliyatını gerçekleştirdik. Ameliyat sonrası patoloji sonucu, tümörün tamamen yok olduğunu gösterdi. Bu bizim için en sevindirici sonuçtu. Şu an kontrol altında ve sağlığına kavuştu” dedi.
Erken Teşhis ve Kendini Kontrol Etmenin Önemi
Prof. Dr. Eser, 20 yaşından itibaren her kadının ayda bir kez kendi kendini muayene etmesi gerektiğini vurguladı. “Kadınlar, adet gördükten sonraki 7. ile 10. günlerde kendilerini elle ve gözle kontrol etmelidir. Eğer memede yeni bir kitle varsa, hemen doktora başvurmalılar. 30 yaşından sonra yılda bir kez muayene, 40 yaşından sonra ise radyolojik kontroller yapılmalıdır. Ailesinde genç yaşta meme kanseri olanlar, takiplerini düzenli yapmalıdır” dedi.
Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Bilir, Çiğdem Telli'nin tanısını koyarak uygun tedavi sürecine başladıklarını aktararak, “Tümörün genetik ve hormonal analizlerini yapıyoruz. Daha sonra, hastaya özel tedavi planı oluşturuyoruz. Bu sayede, tedavinin etkinliğini artırıyoruz. Erken tanı konulduğunda hastaların iyileşme şansı artıyor” ifadelerini kullandı.
Zorlu Süreçte Aile Desteği
Tedavi sürecinde ailesinin büyük desteğini hissettiğini belirten Telli, “Hastalıkla başa çıkmak zor olsa da, ailem, eşim ve kızım benim en büyük destekçilerim oldu. Bu süreçte en zorlu şeylerden biri ruh sağlığım ve fiziksel değişimlerimdi. Saçlarımı kaybetmek oldukça üzücüydü. Ancak erken tanı sayesinde bir yıl içinde meme kanserini yendim. Artık daha sağlıklı ve bilinçliyim” dedi.
Ameliyat sonrası ışın tedavisi aldığını ve tümörün küçüldüğünü ifade eden Telli, “Erken tanı ve spor yapmak çok önemli. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Hazır gıdalardan uzak durmalıyız. Moral ve motivasyon yüksek olursa, kanserle başa çıkmak daha kolay. Benim durumumdaki kişilere önerim, içlerine atmamaları ve hastalıkla ilgili açık olmalarıdır” diyerek sözlerini tamamladı.