Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında hazırlanan 7524 sayılı yasa, 2 Ağustos 2024'te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yasa ile fiş ve fatura kesmeyenlere yönelik cezalar artırılarak, fiş ve fatura almayan nihai tüketicilere de "özel usulsüzlük cezası" uygulanması kararlaştırıldı. Peki, Fiş almayana ceza verilir mi? Fiş almayanlara ne kadar ceza kesilecek? İşte tüm detaylar...
Fiş almayana ceza verilir mi?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Vergi Usul Kanunu tebliği ile de cezaların hangi durumlarda ve nasıl uygulanacağı netleştirildi. Yasaya göre, alışveriş sonrasında fiş veya fatura almayan tüketicilere 5 bin lira özel usulsüzlük cezası verilebilecek. Ancak, bunun iki şartı bulunuyor: Eğer tüketici, belge verilmediğini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tespitinden önce ve belgenin düzenlenmesi gereken tarihten itibaren en geç beş işgünü içinde bildirirse, ceza uygulanmayacak.
Gelir İdaresi, cezanın uygulanmasına dair örneklerle açıklama yaptı. Örneğin, Hasan Bey, 9 Ağustos 2024 tarihinde çocuğuna oyuncak almasına rağmen fiş almadı. Bu durumda, Hasan Bey’e 5 bin liralık özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ayrıca, satıcı da özel usulsüzlük cezası ödemek zorunda kalacak.
Fiş almayanlara ne kadar ceza kesilecek?
Yapılan denetimlerde de benzer cezalar uygulanıyor. 3 Ekim 2024'te yapılan bir denetimde, nihai tüketici Kemal Bey’in (N) şirketinden fiş almadığı tespit edildi. Bu tespitten dolayı Kemal Bey’e 5 bin lira özel usulsüzlük cezası verilecek. Ayrıca, (N) şirketine, bir takvim yılı içindeki dördüncü tespit olduğu için 40 bin lira ceza kesilecek.
Fiş almayan tüketicilerin, durumu beş işgünü içinde bildirmesi gerektiği vurgulandı. Örneğin, Nihai tüketici Nevzat Bey, 14 Kasım 2024 tarihinde (P) şirketinden fatura almadığını, 3 Aralık 2024’te vergi dairesine bildirdi. Bildirimi geç yaptığı için Nevzat Bey’e 5 bin lira özel usulsüzlük cezası kesildi.
Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara, kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı uygulanacak. Aynı zamanda, mükellefiyet tesisinden önceki dönemler için yapılan tarhiyatlar da artırımlı olarak uygulanacak.
Vergi Usul Kanunu'nda yer alan belgelere, bir takvim yılı içinde birden fazla kez uyulmaması durumunda, alıcı ve satıcıya her bir tespit için artırımlı ceza verilecek.