2000'li yıllar, küresel şirketlerin üretimde hem verimliliği hem de çevresel sürdürülebilirliği artırma dönemi olarak nitelendirilebilir. Önde gelen markalar, kendi enerjilerini fabrikalarında üretmeye başlayarak özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih ettiler. Türkiye'deki şirketler de son 10 yılda bu trende katılarak enerji yatırımlarına odaklandı ve üretim tesislerinde sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş yaptı.

FLO Group gibi Türkiye'nin en büyük ayakkabı şirketlerinden biri, bu dönüşümde öncü bir rol üstlendi. Geçtiğimiz haftalarda Şanlıurfa'da gerçekleştirdikleri önemli yatırımıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, şirketin CEO'su Yenal Gökyıldırım, perakende sektöründe bir ilki gerçekleştirerek çevresel alanda önemli bir adım attıklarını vurguladı. Şirket, yaklaşık 250 bin metrekarelik bir alana kurdukları iki adet Güneş Enerjisi Santrali ile genel merkez, fabrika ve cadde mağazalarının enerji tüketiminin yüzde 33'ünü güneş enerjisi santrallerinden karşılıyor.

Gökyıldırım'ın paylaştığı bilgilere göre, FLO Group'un 20 milyon dolarlık yatırımıyla kurulan iki yeni Güneş Enerjisi Santrali, yaklaşık 18,5 ton karbon salınımının önüne geçecek. Santrallerde bulunan 31.174 panel ile bir yılda 6 bin hanenin elektrik ihtiyacına eşdeğer, yaklaşık 30 GW/y enerji üretimi hedefleniyor. Bu adım, şirketin çevresel etkisini azaltırken aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımına destek veriyor.

'FLO Group Şanlıurfa'da yenilenebilir enerji ve istihdam odaklı büyük yatırımlara imza atıyor'

FLO Group CEO'su Yenal Gökyıldırım, şirketin 3 kıtada 30 ülkede 850'den fazla mağazası bulunduğunu ve bu ağ ile 15 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirtti. Gökyıldırım, şirketin yatırım projelerinin sadece ekonomik getiri değil, aynı zamanda sosyal ve çevresel değerler üzerine kurulu olduğunu vurguladı. Şanlıurfa'daki Güneş Enerjisi Santralleri'nin bu yöndeki projelerinin ilk adımı olduğunu dile getirerek elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sağlamayı amaçladıklarını ve GES yatırımlarına devam etmeyi planladıklarını ifade etti.

Ayakkabı sektörü açısından Şanlıurfa'nın önemli bir üretim merkezi olduğunu belirten Gökyıldırım, kentteki organize bölgede yaklaşık 6 bin kişinin ayakkabı sektöründe istihdam edildiğini ve kendi fabrikalarında bin 500'den fazla kişiye iş imkanı sunduklarını aktardı. Özellikle göç veren ve iş imkanlarının kısıtlı olduğu bu kentte, sektörel kümelenme modeli ile binlerce kişiye istihdam sağlamanın yerel kalkınma için büyük bir değer taşıdığını vurguladı.

Ayrıca, kadınların ayakkabı üretiminde önemli bir rol üstlendiğini ve bu bölgede kadın istihdamının artırılmasının önemine değinen Gökyıldırım, fabrikalarında kadın istihdamının her geçen gün arttığını ve şu an itibariyle bu oranın yüzde 10'lara ulaştığını belirtti. Kadınların iş yaşamına eşit fırsatlarla katılımını teşvik ettiklerini ve bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi