Hayat

Araştırma gemisi Koca Piri Reis, balık ölümlerinin yaşandığı İzmir Körfezi'nde

İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri, deniz ekosistemindeki endişe verici değişiklikleri ortaya koyuyor. Bilimsel incelemeler ve nedenlerin belirlenmesi amacıyla bölgeye gönderilen araştırma gemisi Koca Piri Reis, deniz suyu kalitesini ve çevresel faktörleri detaylı bir şekilde analiz ediyor. Yetkililer, bu kapsamlı araştırma ile balık ölümlerinin sebeplerini saptayıp, olası çözüm önerilerini belirlemeyi hedefliyor

Abone Ol

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanları, kötü koku ve balık ölümleriyle gündeme gelen İzmir Körfezi'nde araştırma yapmak amacıyla Koca Piri Reis gemisiyle denize açıldı.

20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan sahilinde ölü balıkların kıyıya vurması ve bölgede kötü kokuların yayılması üzerine, bu çevre felaketinin nedenini belirlemek için kapsamlı bir çalışma başlatıldı.

Bu çalışmalar kapsamında, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nden 12 kişilik bir ekip, körfezin farklı noktalarından su ve sediman örnekleri toplayarak laboratuvar incelemelerine başladı.

Proje, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nil Kula'nın öncülüğünde yürütülüyor.

Prof. Dr. Kula, İzmir Körfezi'ndeki bu çevresel sorunu çözmek amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapacaklarını belirtti.

Bilimsel verilerin önemine vurgu yapan Kula, ön inceleme sonuçlarının birkaç hafta içinde hazır olacağını ve bu verilerin ilgili mercilerle paylaşılacağını söyledi.

Projede yer alan Dr. Öğretim Üyesi Hakan Alyürük ise körfezdeki oksijen seviyelerinin kritik düzeyde olduğunu belirtti.

2005 öncesinde bazı istasyonlarda 5 miligramın altına inen oksijen seviyelerinin, şu anda tüm ölçüm noktalarında 4-5 miligramın altına düştüğünü tespit ettiklerini ifade eden Alyürük, bu durumun deniz ekosistemi için olumsuz bir tablo oluşturduğunu belirtti.

Öğretim Görevlisi Dr. Janset Kayaalp ise İzmir Körfezi'ndeki renk değişimlerinin alg patlamasından kaynaklandığını ve sirkülasyonun artmasıyla bu sorunun zamanla çözüleceğini düşündüklerini belirtti.

Ancak körfezin en iç kesimlerinde oksijen seviyesinin 1 miligramın altına düşmesi nedeniyle koku probleminin daha belirgin hale geldiğini de ekledi.

Kayaalp, yapılan analizlerle sorunun nedenlerini daha detaylı olarak inceleyeceklerini ifade etti.

Projede yer alan diğer bilim insanları arasında Prof. Dr. Şengül Beşiktepe, Doç. Dr. Banu Bitlis Yiğit, Doç. Dr. Canan Eronat, Dr. Tarık İlhan, Dr. Öğretim Üyesi Nuran Özlem Yıldız, Dr. Burcu Omuzbüken, Dr. Mustafa Bilgin, öğrenciler Ahmetcan İmbatesen, Ceren Bozdağ ve Müjdat Aydın bulunuyor.