Hayat

Beçin Antik Kenti'nde tarihe yolculuk: Kale duvarları ve burçlar uyanıyor!

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Beçin Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan önemli bir tarihsel miras olarak dikkat çekiyor. Menteşeoğulları Beyliği'ne başkentlik yapmış olan bu antik kentte, kale duvarları ve burçlar üzerinde yürütülen kapsamlı kazı ve restorasyon çalışmaları sayesinde eski ihtişamına kavuşuyor. Tarihe ışık tutan bu çalışmalar hakkında detaylar haberimizde

Abone Ol

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Beçin Antik Kenti, yıl boyunca süren kazı ve restorasyon çalışmalarıyla tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Bölgenin en önemli ören yerlerinden biri olarak kabul edilen Beçin, gün yüzüne çıkarılan kalıntılar ve restore edilen yapılar sayesinde turizme kazandırılıyor.

Beçin Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Beçin’in Menteşeoğulları Beyliği döneminde başkent olarak seçildiğini belirtti. Ahmet Gazi’nin türbesinin de bulunduğu Beçin, Türk-İslam dönemi yerleşiminde önemli merkezlerden biri olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Pektaş, kentte yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarının önemine değindi.

Antik kentin tarihi milattan önce 2 binlere kadar uzanıyor, ancak Menteşeoğulları Beyliği döneminde büyük önem kazandığı ifade ediliyor. Geçen yıl restorasyon projesi hazırlanan ve onaylanan surlarda bu yıl da çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. İç kalenin girişindeki burçların ve kale duvarlarının bir bölümü restore edildi. Ayrıca, iç kalenin girişinde bulunan sarnıçtaki kazı çalışması da önümüzdeki süreçte tamamlanacak.

Beçin iç kalesi, Milas Ovası’nda etkileyici bir manzaraya hakim bir konumda bulunuyor. Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kale duvarları, restore edilerek eski ihtişamına kavuşturuluyor. Prof. Dr. Pektaş, özellikle iç kale girişindeki burçların büyük bir risk oluşturduğuna ve restorasyonun tamamlanmasının ardından eski günlerin ihtişamını göstereceğini belirtti. Şu an kale duvarlarının bir bölümü ve iki burç restore edilirken, sekiz burcun daha restorasyonu yapılacak.

2024 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarında mezarlık alanında temizlik çalışmaları yapıldığını ve iç kalenin karşısında bulunan 1 numaralı türbenin restorasyon projesinin koruma kurulunda incelemede olduğunu belirten Pektaş, Üçgöz Hanı için proje hazırlandığını ve onay beklendiğini ifade etti. Ayrıca, Türk Tarih Kurumu'ndan gelen ödenekle Orhaniye Cami ve Seymenlik Zaviyesi'nin restorasyon projelerinin de hazırlandığını belirtti.

Tarihi kaynaklara göre, Milas-Ören yolunda ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Beçin Kalesi, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Çevresindeki antik yapıların taşlarından yararlanılarak yapılan kalede, Menteşeoğulları döneminde onarılarak kullanılmıştır. Bu kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla Beçin, geçmişin izlerini günümüze taşımaya devam ediyor.