Hayat

Bergama'nın geleneksel üzümleri yeniden canlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama'nın Kozak bölgesinde uzun süredir yetiştirilen ancak son zamanlarda kaybolmaya başlayan Kozak beyazı ve Kozak siyahı üzümlerini yeniden canlandırma projesine hız veriyor. İşbirliği içinde oldukları Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile başlattıkları protokol kapsamında, yerel üzüm çeşitlerini tekrar hayata döndürmek için pilot bölgelerde çalışmalar başlatıldı

Abone Ol

Projenin sorumlularından İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim ve Geliştirme Şube Müdürü Ayşegül Karakoyun Seçgin, Kozak bölgesinde bağcılığın eski bir geleneğe dayandığını belirtti. Ancak zamanla, bölgedeki çam fıstığından elde edilen yüksek gelir nedeniyle üreticilerin tercihinin değiştiğini ve bağcılığın geri planda kaldığını ifade etti. Bu nedenle, Kozak beyazı ve Kozak siyahı üzümlerinin yeniden canlandırılması için örnek alanlar oluşturduklarını ve üreticilere destek verdiklerini söyledi. Şu anda 3 üreticiyle başladıkları projeyi ilerleyen zamanlarda genişletmeyi planladıklarını da ekledi.

Demircidereli bir üretici olan Ali Konuk, "Asmalarımızı diktik, geliştirmeye çalıştık. İnşallah iyi olacak. Daha önce bağlarımız vardı; bu işi yapıyorduk. Daha sonra yaşam mücadelesinden başka şartlarda çalışmaya başladık" şeklinde konuştu. Kozak beyazı ve Kozak siyahının eşsiz tadına dikkat çekerek, bu üzümlerin önemine vurgu yaptı.

Aşağıbeyli üretici Hayri Görgülü ise, Kozak beyazı ve Kozak siyahının özel aroması ve lezzeti olduğunu belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sunduğu desteklerle, üreticilere yol gösterdiklerini ve projenin başarıyla sonuçlanmasını umduklarını dile getirdi.

Bağcılıkla ilgilenen bir diğer üretici İbrahim Konuk da, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederek, verilen desteklerle bağlarını geliştirdiklerini ve üzüm üretimine yeniden başladıklarını söyledi. Yörenin eşsiz üzümlerinin pekmezi, şarabı ve kuru üzümünün çok lezzetli olduğunu belirtti.