Hayat

Dizilip asılmaya başlanan tescilli Kale biberlerine turist ilgisi

Denizli'nin Kale ilçesinde tescilli Kale biberlerinin hasadı tamamlandı. Biberler, kurutulmak üzere iplere diziliyor ve görsel bir şölen sunuyor. Tatilciler biberlerin renginden etkilenip bolca fotoğraf çekiyor, sosyal medyada paylaşılıyor

Abone Ol

Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından tescil edilmiş Kale biberlerinin hasadı tamamlandı ve biberler, kurutulmak üzere iplere dizilmekte. Biberlerin tat, koku ve aromasıyla dikkat çektiği bu süreç, hem görsel olarak güzel bir görüntü sunuyor hem de turistlerin ilgisini çekiyor.

Kale biberleri, bölgedeki verimli toprakların etkisiyle kendine özgü bir aromaya sahip. Bu biberlerden sos, salça, pul biber ve tarhanalık gibi çeşitli kışlık ürünler üretiliyor. Hasat edilen biberler, yıkandıktan sonra evlerin balkonlarına veya restoranlara asılarak kurutuluyor.

Denizli-Muğla kara yolundaki işletmelerin askılara astığı biberler, yolculardan ve turistlerden büyük ilgi görüyor. Renkleriyle görsel bir şölen oluşturan biberler, sosyal medya hesaplarında bolca fotoğraflanıyor.

Gülsiye Soyluer, 20 yıldır biberleri kurutmak üzere dizdiğini belirtiyor. "Kale biberi nisan ayında ekiliyor, haziranda toplanıp iplere diziliyor. 1,5 ayda yaklaşık 20 ton biber diziyoruz. Yorucu bir iş ama gelen turistler biberleri görünce şaşırıyor, fotoğraf çekiliyor ve bizimle oturup biber dizmeye çalışıyorlar" diyor.

Tataristan'dan tatil için gelen Aygül Zhukova, Kale'deki asılı biberlerin etkileyici olduğunu ve bu nedenle bolca fotoğraf çektiğini söylüyor. Ukrayna'dan gelen Elena Nesterenko ise biberlerin güzel koktuğunu, iştah kabartıcı bir görünüme sahip olduğunu ve bu tür bir kurutma işlemini ilk kez gördüğünü ifade ediyor.

Yıllık olarak bin dekar alanda 2.500 ton biber yetiştirildiğini ve bu biberlerin büyük çoğunluğunun dizilerek kurutulduğunu ekliyor. Kurutulan biberler toz biber ve kızartmalarda kullanılırken, taze biberler közlenir ve kızartılır. Kale biberinin kendine özgü doğal bir aroması var ve bu da turistlerin ilgisini çekiyor.

Yıllık olarak bin dekar alanda 2.500 ton biber yetiştirildiğini ve bu biberlerin büyük çoğunluğunun dizilerek kurutulduğunu ekliyor. Kurutulan biberler toz biber ve kızartmalarda kullanılırken, taze biberler közlenir ve kızartılır. Kale biberinin kendine özgü doğal bir aroması var ve bu da turistlerin ilgisini çekiyor.