Hayat

Efsanevi Midas’ın Krallığı: Kütahya Frig Vadileri'nde Keşfedilecek Hazineler

Tarihin derinliklerine yolculuk yapmaya hazır mısınız? Kütahya'nın gizemli Frig Vadileri, efsanevi Midas’ın krallığını keşfetmek isteyenler için kapılarını aralıyor. Antik dönemlerin ihtişamını günümüze taşıyan bu vadiler, ziyaretçilerine eşsiz bir arkeolojik hazine sunuyor. Kaya mezarları, antik yerleşim yerleri ve muhteşem doğasıyla büyüleyen Frig Vadileri, hem tarih meraklıları hem de doğaseverler için unutulmaz bir deneyim vaat ediyor. İşte merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Abone Ol

Frig Vadilerinin Kütahya'daki bölümü, şehir merkezine sadece 3 km uzaklıktaki Yeni Bosna köyünden başlayıp, Kütahya’ya 55 km mesafedeki Ovacık köyüne kadar uzanır.

Bu alan, ilin doğusuna yayılmış olup, Sabuncupınar, Söğüt, İnli, Sökmen, Fındık ve İncik mağaralarının bulunduğu kuzey kesimi ile daha güneyde yer alan Ovacık köyü, İnlice Mahallesi ve çevresini kapsar.

Demir Çağı'nda Anadolu'da güçlü bir uygarlık kuran Frigler, 11. yüzyılın ortalarında Boğazlar üzerinden Anadolu’ya geldikleri tahmin edilmektedir.

M.Ö. 8. yüzyılın ortalarında, merkezi Ankara yakınlarındaki Gordion'da (Yassıhöyük-Polatlı) bir krallık kurmuşlardır. Buradaki kazılar, Frig uygarlığına dair pek çok bilgi ve bulgu ortaya çıkarmıştır. Frigler, seramikte kendilerine özgü bir üslup geliştirmiş, geometrik desenler ve stilize hayvan motifleri ile süslü eserler yaratmışlardır. Bu eserler, sonrasında birçok kültüre ilham kaynağı olmuştur.

Özellikle tahta ve maden işçiliğinde ustalaşmışlardır. Tapınak yapılarının dış cephelerinin renkli kabartmalarla süslü seramik levhalarla kaplandığı anlaşılmıştır. Frig tapınak mimarisini yansıtan Kaya Anıtları, günümüze ulaşan en önemli eserlerdendir ve bu eserleri toplu halde Afyon ve Eskişehir arasındaki platoda görmek mümkündür

Frigler, flüt ve simbal gibi müzik aletlerinin de mucididir. Günümüzde batı müziğinde kullanılan pek çok eser, Frig Gamı ile yapılmaktadır. Ayrıca, çocukların ilgiyle izlediği birçok hayvan hikayesi de onlardan kalmıştır. Kökeni ve gelişimi tam olarak anlaşılamamış, kendilerine özgü bir yazı sistemleri vardır.

M.Ö. 7. yüzyılın başlarında Kafkaslar’dan gelen Kimmerler’in saldırıları sırasında Gordion’un yıkıldığı ve yağmalandığı, bu acıya dayanamayan Kral Midas’ın öküz kanı içerek yaşamına son verdiği antik Yunan kaynaklarında bahsedilmektedir.

Frigler, Batı kaynaklarında daha çok efsanevi kralları Midas ile ilgili öykülerle tanınmaktadır.

Frig Vadisi’nin Afyonkarahisar’da bulunan uzantıları, Frig uygarlığının tüf kayaları oyarak inşa ettiği yapıları, büyüleyici manzarası ve el değmemiş doğasıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Vadinin Ayazini bölgesinde yer alan, çok katlı ve çok odalı yerleşim yeri olma özelliğiyle öne çıkan Avdalaz Kalesi, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Efsanevi Kral Midas’ın izlerini taşıyan bu büyüleyici bölge, ziyaretçilerine adeta bir zaman yolculuğu yaşatıyor

Vadi, sıcak hava balonu uçuşları ve Emre Gölü üzerindeki sultan kayığı turları ile ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

Vadilerin derinliklerinde saklı olan kaya mezarları, tapınaklar ve kaleler, tarihin tozlu sayfalarından çıkmış gibi ziyaretçilerini karşılıyor. Her bir köşesi keşfedilmeyi bekleyen bu muhteşem vadi ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek...