Hayat

Geçmişten günümüze bir yolculuk: Gelin hep birlikte Anamur Kalesi'ni yakından tanıyalım

Baştan sona bir zaman yolculuğuna hazır mısınız? O zaman Anamur Kalesi'ne doğru yol alalım! Tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bu büyüleyici kale, sadece taş duvarlarıyla değil, aynı zamanda gizemli hikayesiyle de dikkat çekiyor. Anamur Kalesi'nin nerede yükseldiğini ve ne zaman inşa edildiğini merak mı ediyorsunuz? Peki, kalede hangi tarihi olaylar yaşandı? Tüm bu detayları öğrenmek için, bu yazıyı dikkatlice okumaya devam edin

Abone Ol

Antalya-Mersin kara yolu üzerinde, Anamur'a 6 kilometre mesafede yer alan Bozdoğan Köyü'nde bulunan Mamure Kalesi, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında ayakta kalan en sağlam kalelerden biri olarak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.

Yüksek kayalıklar ve düzlükler üzerine kurulmuş olan bu kale, Roma dönemine dayanan Rig-Monai şehrinin temelleri üzerine inşa edildiği düşünülüyor.

arihi kayıtlara göre, Karamanoğlu Mahmut Bey (1300-1308), Anamur ve Taşeli'nin kâfirler tarafından işgal edilmesi üzerine kaleyi ele geçirip düşmanı bozguna uğratmış ve burada bir cami inşa etmiştir. Kaleyi Mamure olarak adlandırıp Mamuriye olarak kayıtlara geçirmiştir.

Kalede günümüze ulaşabilmiş olan tek kitabede 1450 yılında İbrahim Bey dönemine ait tarihi bilgiler yer almaktadır. Daha sonra kale, XVI. yüzyılın ortalarında ve XVIII. yüzyılın sonlarında restore edilmiş ve yeniden yapılandırılmıştır.

Mamure Kalesi'nin ana giriş kapısı dış avlunun kuzeyindedir ve dört köşeli bir plana sahiptir. Kuzey ve kuzeybatı yönlerinde kaleyi çevreleyen savunma hendekleri bulunmaktadır. Eskiden dışarıya açılan ana giriş kapısı üzerinde bir köprü bulunmaktaydı, ancak günümüzde yıkılmış durumdadır.

Kalede iç ve dış kaleyi birbirine bağlayan bir yol ve bu yol boyunca 39 kule bulunmaktadır. Deniz ve kara saldırılarına karşı koruma sağlamak amacıyla dışarıya doğru korunaklı gözetleme pencereleri bulunmaktadır. Kale, çeşitli türde taşlar ve horasan harcı kullanılarak inşa edilmiştir, bazı pencere ve kapı kenarlarında ise blok taşlar kullanılmıştır.

Eğer yolunuz Mersin'e düşerse bu tarihi yapıyı kesinlikle ziyaret etmelisiniz...