Hayat

Gökyüzüne Ulaşan Şelaleler: Dünya'nın En Yüksek 11 Şelalesi

Şelalelerin gücü ve ihtişamı, bazen gökyüzüyle buluşma noktasına kadar ulaşıyor. Doğanın bu etkileyici yaratımları, yüksekliği ve büyüklüğü ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. İşte dünya genelindeki en yüksek 11 şelale, hangi konumda oldukları ve sundukları etkileyici manzaralar hakkında bilmeniz gerekenler. Bu sıradışı doğal oluşumlar, adeta bulutlarla dans ediyor ve her biri kendi efsanesini anlatıyor

Abone Ol

Detian Şelalesi, Çin Guichun Nehri üzerinde, hem Çin hem de Vietnam topraklarına uzanan Detian Şelaleleri, etkileyici bir güzelliğe sahiptir. Kaynağı Çin'den doğan bu büyük şelale, Vietnam'a geçtikten sonra tekrar Çin'e dönerek Detian köyüyle aynı adı taşıyan şelaleyi oluşturur. Üç basamaktan oluşan şelale, her mevsim farklı bir güzellik sunar. Özellikle yaz aylarında ve eylül başında, şelalenin güçlü akışı ve gürültülü sesi manzarayı daha etkileyici hale getirir. Şelalenin oluşturduğu gölde bambu kayıklarıyla dolaşan satıcılar, bu doğal güzelliği zenginleştirir. Seyir terasında fotoğraf çeken turistler ise, Detian Şelaleleri'nin büyüleyici manzarasını daha da çekici kılar.

Huangguoshu Şelalesi,Çin Huangguoshu Şelalesi (Çince: 黄果树瀑布; pinyin: Huáng Guǒshù Pùbù), Çin'in Guizhou eyaletinde bulunan etkileyici bir şelaledir. Anshun şehri sınırları içinde yer alan bu şelale, Çin ve Doğu Asya'nın en büyük şelaleleri arasında gösterilmektedir. Ana şelale kısımları yaklaşık 67 metre yüksekliğiyle dikkat çekmektedir. Huangguoshu Şelalesi, 9 Kasım 1982 tarihinde milli park olarak ilan edilmiştir.

Jog Şelalesi,Hindistan, Hindistan’ın en yüksek şelalelerinden biri olan Jog Şelalesi, Sharavathi Nehri 'nin 253 metre yükseklikten aşağı dökülmesi sonucu oluşmaktadır. Yağmur dönemi öncesinde ince birkaç dere şeklindeki şelale, muson yağmurları başladığında muhteşem bir kapasiteye ulaşmaktadır.

Gullfoss Şelalesi,İzlanda Gullfoss, Güneybatı İzlanda'da Hvítá Nehri'nin kanyonunda yer alan bir şelaledir. Şelale, nehrin batıya dönüp geniş bir merdiven şeklindeki basamağa indiği ve ardından iki aşamada (11 metre ve 21 metre) derin bir yarığa düştüğü bir bölgede bulunur. Bu yarık, nehrin akışına dik olarak uzanan yaklaşık 32 metre derinliğinde ve 20 metre genişliğindedir. Yazın şelaleden saniyede ortalama 141 metreküp, kışın ise 80 metreküp su akar. En yüksek sel debisi ise saniyede 2,000 metreküptür.

Iguazu Şelalesi, Güney Amerika Iguazú Şelalesi, Güney Amerika'da yer alan ve 1.320 km uzunluğunda bir nehir olan Iguazú Nehri'nin oluşturduğu büyük bir şelaleler dizisidir. Nehir, Curitiba yakınlarında iki ana koldan (Irai ve Atuba) birleşir ve Arjantin ile Brezilya arasındaki sınırı oluşturur. Iguazú Şelalesi, özellikle Arjantin tarafında, etkileyici "Şeytan Gırtlağı" adı verilen bir kısmıyla ünlüdür, ancak şelalelerin etkisi Brezilya tarafından daha iyi hissedilmektedir. Toplam genişliği 2.700 metre olan şelalelerde, su akışı ortalama 1.700 m³/s olup, uzun yağışlardan sonra 7.000 m³/s’ye kadar çıkabilmektedir. Şelaleler, 1542'de Álvar Núñez Cabeza de Vaca tarafından keşfedilmiştir ve Eleanor Roosevelt bu doğa harikasını gördüğünde "Poor Niagara" (zavallı Niagara) demiştir. Iguazú Şelalesi, 1984 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmış ve New7Wonders tarafından Dünyanın 7 Doğa Harikası geçici listesine dahil edilmiştir. Turizm açısından önemli bir ekonomik rol oynamaktadır.

Kaieteur Şelalesi, Potaro-Siparuni, Guyana Kaieteur Şelalesi, su hacmi bakımından dünyanın en büyük tek damla şelalesidir. Guyana'daki Potaro-Siparuni bölgesinde, Potaro Nehri'nin geçtiği Kaieteur Milli Parkı'nda yer almaktadır. Şelale, kumtaşı ve konglomera üzerine düşerek 226 metre (741 ft) yüksekliğe sahiptir. İlk düşüş, bir uçurumdan başlar ve ardından bir dizi dik kaskadın üstünden akarak toplamda 251 metreye (822 ft) ulaşır. Her ne kadar birçok şelale daha yüksek olsa da, Kaieteur'un yüksekliği ve su hacmi nadir bir kombinasyon sunar. Ayrıca, saniyede 663 metreküp (saniyede 23.400 feet küp) ortalama akış hızıyla, dünyanın en güçlü şelaleleri arasında yer almaktadır.

Mavi Nil Şelalesi, Etiyopya Mavi Nil, Etiyopya'nın Tana Gölü'nden doğan bir akarsudur ve Nil Nehri'nin en büyük iki kolundan biridir, diğer kolu Beyaz Nil'dir. Nehrin üst bölgeleri, Etiyopya'da birçok kişi tarafından kutsal kabul edilir ve bu nedenle "Abbay" olarak adlandırılır. Ayrıca, İncil'in Yaratılış 2 bölümünde bahsedilen ve Cennet Bahçesi'nden çıkan Gihon Nehri'nin Mavi Nil olduğu inancı da vardır.

Angel Şelalesi, Venezuela Kerepakupai Meru Şelalesi, Venezuela'nın Canaima Ulusal Parkı'nda yer alan dünyanın en yüksek çağlayanıdır. 979 metre yüksekliğiyle dikkat çeken bu şelale, 1949 yılında National Geographic tarafından ölçülmüştür. İlk olarak 20. yüzyılın başlarında kaşif Ernesto Sánchez La Cruz tarafından keşfedilmiş, ancak Batı dünyası 1935'te Amerikalı pilot Jimmie Angel sayesinde öğrenmiştir. Angel, değerli taşlar ararken şelaleyle karşılaşmış ve şelalenin güzelliğini karısı ve arkadaşlarıyla paylaşmak istemiştir. Uçakları Auyan Tepesi'ne düşmüş ve 11 gün süren zorlu bir mücadele sonucunda küçük bir kasabaya inmişlerdir. Uçakları, 33 yıl sonra helikopterle kaldırılarak Maracay'daki Aviation Müzesi'nde sergilenmiştir. Şelalenin suları, 807 metre boyunca serbest düşüş yaparak yere ulaşır ve ardından Churun Nehri'ne karışır.

Niagara Şelalesi, Kuzey Amerika Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırında, Niagara Nehri üzerinde yer alır. Üç ana şelaleden oluşur: en büyükleri Horseshoe (Atnalı) Şelalesi, diğerleri ise American Falls ve Bridal Veils Fall'dır. Niagara Şelalesi'nden her saniye 168.000 m³ su akar. Şelale, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu'ndan gelen buz kütlelerinin oluşturduğu çöküntüler sonucu meydana gelmiştir. Şelalenin çevresi, Niagara Şelaleleri Parkı olarak korunur ve Niagara Falls-Ontario ile Niagara Falls-New York şehirleri tarafından doğal olarak korunur. "Niagara" isminin yerli dilindeki "Onguiaahra" (düz) kelimesinden türediği düşünülmektedir. Niagara çevresinde Nikola Tesla'nın inşa ettiği hidroelektrik santralleri, hem ABD hem de Kanada için elektrik üretmektedir. Şelale çevresinde yapılabilecek aktiviteler arasında büyük şelaleyi ve oluşan gökkuşağını izlemek, şelalenin altına bot gezileri düzenlemek, Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek ve gümrüksüz mağazalarda alışveriş yapmak yer alır. 1932 yılında Niagara Şelalesi tamamen donarak buz haline gelmiştir. Kanada tarafı, Amerika tarafına göre daha gelişmiştir ve bot turları ile ünlüdür. İlk olarak Jean François "Blondin" Gravelet, 30 Haziran 1859'da Niagara Şelalesi'ni geçmiştir ve o yıl sekiz kez daha bu başarıyı tekrarlamıştır.

Victoria Şelalesi, Zambezi Nehri Victoria Şelaleleri, aynı zamanda Mosi-oa-Tunya olarak bilinen bu muazzam doğa harikası, Zambezi Nehri üzerinde, Zambiya ve Zimbabve sınırında yer alır. Şelaleler, yaklaşık 1,7 kilometre genişliğinde ve 128 metre yüksekliğindedir. İskoç kâşif David Livingstone, 1855 yılında bu şelaleleri ziyaret etmiş ve Kraliçe Victoria'nın onuruna Victoria Şelaleleri adını vermiştir. Ancak, bu şelaleler yerel halk tarafından "gürleyen duman" anlamına gelen Mosi-oa-Tunya olarak bilinmektedir. Şelaleler, Zambiya'daki Mosi-oa-Tunya Millî Parkı ve Zimbabve'deki Victoria Şelaleleri Millî Parkı olmak üzere iki millî parkın parçasıdır. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır ve Güney Afrika'nın en önemli turistik cazibe merkezlerinden biridir. Victoria Şelaleleri, Kuzey Amerika'daki Niagara Şelaleleri'nden daha geniş olup, sadece Güney Amerika'nın Iguaçu Şelaleleri ile karşılaştırılabilir. Iguaçu Şelaleleri, 270'ten fazla daha küçük şelaleye bölünmüşken, Victoria Şelaleleri tek bir su yatağından dökülen dünyadaki en büyük şelale olup, 100 metreden yüksek ve 1,5 kilometreden geniş bir alana sahiptir. Victoria Şelaleleri'nin üzerinde her zaman görülebilen bir gökkuşağı bulunmaktadır.

Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri'nin Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı Köyü sınırlarında yer alır. Bu şelalelerden biri, Türkiye'nin en yüksek ve dünya çapında ise ikinci en yüksek şelale özelliğine sahiptir. Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri'nin Yahyalı ve Adana'nın Aladağ ilçelerine yaklaşık 55 km, Kayseri'ye ise 145 km uzaklıktadır. Şelalelerin batısında bulunan Hacer Ormanları, 18 bin hektar alan kaplar ve Aladağlar Milli Parkı içinde yer alır. Aksu Vadisi'nden Ulupınar Köyü'ne gelen su, Kapuzbaşı'ndaki şelalelerle birleşir ve ırmak haline gelerek Zamantı Irmağı ile birleşir. Zamantı Irmağı, Seyhan Nehri'nin en büyük koludur; diğer büyük kolu ise Göksu Irmağı'dır. Göksu ve Zamantı, Kapuzbaşı'nın güneyinde Adana il sınırlarında birleşerek Seyhan Nehri'ni oluşturur. Göksu ve Zamantı Irmağı'nın kaynakları Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesindedir.