Hayat

Hakkari'nin Doğal Güzellikleri Göz Kamaştırıyor: İşte Hakkari'nin Hiç Bilmediğiniz İlçeleri...

Vatandaşlar, şehirlerinin doğal güzelliklerine duydukları hayranlığı keşfetmeye devam ediyor. Son zamanlarda, Hakkari'nin eşsiz doğal zenginlikleri ve görkemli manzaralarıyla ilgili merakları doruk noktada. "Hakkari'nin Doğal Güzellikleri Göz Kamaştırıyor: İşte Hakkari'nin Hiç Bilmediğiniz İlçeleri..." başlığı altında, bu muhteşem bölgenin sırlarını ortaya çıkarmak için adeta bir keşif hareketi başlatıldı. Detaylar, gözlerinizi kamaştıracak cinsten!

Abone Ol

Hakkâri, Türkiye'nin en güneydoğusunda bulunan Hakkâri ilinin merkezi olan bir şehirdir. Hakkâri Merkez, 1 belde, 36 köy, 22 mahalleyle birlikte şehir merkezlerinde 59.465, kırsal kesimde 19.051 olmak üzere toplamda 78.516 nüfusa sahiptir. Bölgenin %87,6'sı dağlık, %10,3'ü platoluk, %2,1'i ise ovalıktır. Hakkâri, konumu ve coğrafi yapısı bakımından birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu bölge, Med, Pers, Selevkos, Abbâsi, Selçuklu, Moğol, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı egemenlikleri görmüştür. UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilmiştir ve ters lalesi ile ünlüdür. Ayrıca, Hakkâri ili balcılık alanında ülke geneline katkı sağlamaktadır. Şehir merkezine yakın mesafede Hakkâri Kayak Merkezi bulunmaktadır.

Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, 18 Ekim 2019'da "terör örgütü üyeliği" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından tutuklandı. Karaman'ın yerine Hakkari Valisi İdris Akbıyık kayyım olarak atandı. Tarihi bir kent olan Yüksekova'da sürekli yerleşim M.Ö. 7000'lere kadar uzanır. M.Ö. 1000'de ise Urartu Uygarlığı'nın yaşandığı bilinmektedir. Eski adı Gever olan Yüksekova, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Yüksekova, I. Dünya Savaşı sonunda Rus işgaline uğramış, ancak milis kuvvetleri ve ordunun başarısıyla 5 Mayıs 1918'de düşman işgalinden kurtulmuştur. Van Vilayetine bağlı Hakkari Livası'nın kazası olan Yüksekova, 1936'da ilçe statüsüne getirilmiştir.

Yüksekova Tarihi bir kent olan Yüksekova'da sürekli yerleşim M.Ö. 7000'lere kadar uzanır. M.Ö. 1000'de ise Urartu Uygarlığı'nın yaşandığı bilinmektedir. Eski adı Gever olan Yüksekova, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Yüksekova, I. Dünya Savaşı sonunda Rus işgaline uğramış, ancak milis kuvvetleri ve ordunun başarısıyla 5 Mayıs 1918'de düşman işgalinden kurtulmuştur. Van Vilayetine bağlı Hakkari Livası'nın kazası olan Yüksekova, 1936'da ilçe statüsüne getirilmiştir.

Şemdinli Bölgenin tarihinde Sümerler ve Akatlar'la başladığı, daha sonra Urartu'lar, Asur'lar, Medler, Babiller, Persler, Makedonlar ve Silveskoslar gibi birçok medeniyetin bu bölgede yaşadığı bilinmektedir.

1853 yılında Ruslarla savaşa girilmesiyle Şeyh Şamil'in işbirliği yaptığı Şemdinli'li Seyit Taha'nın düşmana karşı savaş ilan ettiği belirtilir.

İzzettin Şir liderliğindeki isyan, bölgede önemli bir olaydır. 1926 yılında Ankara Antlaşması ile Türkiye sınırları içerisine alınmış ve Hakkari'ye bağlanmıştır.

Çukurca İlçenin tarihçesi hakkında net bilgiler olmamakla birlikte, Çukurca'nın Urartu Uygarlığı'nın ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu kabul edilir.

Abbasiler döneminde bu küçük yerleşim yeri, 'Mir' adı verilen dini, siyasi ve askeri bir şeflik tarafından yönetilmiştir. Selçuklular döneminde İmadiye Beyliği'ne bağlanmıştır.

Osmanlı döneminde ise Hakkari Beyliği'ne tabi olmuştur. 1926 yılında Ankara Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisine alınmış ve 1953 yılında ilçe statüsü kazanmıştır.

Derecik Hakkari yöresinde "Rubarok" olarak bilinen Derecik, Şemdinli'ye 65, Hakkâri'ye ise 190 kilometre uzaklıkta, Kuzey Irak sınırında bulunan bir ilçedir. 2018 yılında Şemdinli'ye bağlı bir belde iken, 18 Ekim 2018'de ilçe statüsü kazanmıştır. İlçenin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 22.953'tür. İlçenin ilk kaymakamı İdris Arslan olarak atanmıştır. KAYNAK: HABER MERKEZİ