Hayat

İlk bakışta var olduğuna inanamayacağınız 10 okyanus yaratığı

Okyanusun en derinlerine inmek sadece hayal gücünü değil, fiziksel gücü de zorlayan bir macera. Şu ana kadar, okyanusun sadece %5'lik bir kısmını keşfedebildik. Ancak bu sınırlı araştırmalar bile şaşırtıcı sonuçlar verdi; bilim insanları, denizlerin derinliklerinde bu dünyadan olmadığına inanmanın zor olduğu 10 farklı yaratık keşfetti! İşte var olduğuna inanamaycağınız 10 canlı...

Abone Ol

Mavi deniz salyangozu Glaucus atlanticus, Glaucidae familyasına ait orta büyüklükte bir deniz salyangozu türüdür ve Mavi deniz salyangozu, Mavi ejderha gibi isimlerle de bilinir. Bu tür, denizlerin pelajik bölgelerinde serbestçe yaşar ve koyu mavi renkte olup 6 cm boyuna kadar uzayabilir. Dünyanın tropikal ve ılıman okyanuslarında bulunur. Diğer pelajik türlerle beslenir ve bazen kendi türüne yamyamlık yapabilir. Gaz keseleri sayesinde su yüzeyinde kalabilir. Çift cinsiyetli (hermafrodit) olan bu salyangoz, çiftleşme sonrası yumurta bırakır. G. atlanticus'un hareketinin kendi kendine mi yoksa rüzgar etkisiyle mi olduğu tartışmalıdır.

Damla balığı (Blobfish) Çirkin Balık, Scorpaeniformes takımına bağlı bir balık cinsidir. Bu balık, ana kara kıyılarında derin sularda, Avustralya ve Tazmanya'nın yanı sıra Yeni Zelanda sularında yaşamaktadır. 600 metre ile 1200 metre arasında yaşayabilmektedir. Rengi ve görünüşü nedeniyle Çirkin Balık olarak adlandırılmıştır. Vücut ağırlığı 4-6 kg arasında değişmektedir. Boyları ise bazen yarım metreyi bulmaktadır.

Kavgacı siyam balığı Kavgacı siyam balığı (Betta splendens) Betta cinsine ait bir balık türü. Yaygın olarak akvaryumlarda yetiştirilir. İki erkek aynı akvaryumda tutulursa ölümüne kavga ederler, adının kökeni de buna dayanır. Halk ağzında kısaca Beta olarak da anılır.

Deniz iguanası Deniz iguanası (Amblyrhynchus cristatus), yalnızca Ekvador'daki Galápagos Adaları'nda bulunan bir iguana türüdür. Modern kertenkeleler arasında benzersiz olan bu tür, deniz ortamında yaşar ve besin kaynağı olarak neredeyse tamamen yosunlarla beslenir. Büyük erkekler, bu yiyeceği bulmak için dalış yapabilirken, dişiler ve daha küçük erkekler gelgit bölgesinde beslenir. Deniz iguanaları genellikle kayalık kıyılarda koloniler halinde yaşar ve soğuk sudan veya gelgit bölgesinden döndüklerinde güneşlenirler. Tür, El Niño döngüleri, yabancı yırtıcılar ve petrol sızıntıları gibi olaylar nedeniyle tehdit altındadır. Çeşitli adalarda farklı görünümler sergileyen deniz iguanasının birçok alt türü bulunur.

Asya koyun başlı lapina Çoğu lapina balığı türü olağanüstü, parlak renklendirmeye sahiptir. 600'den fazla farklı türü olan lapinaların parlak renkleri kadar boyutları da farklıdır. Uzun vücutları, çıkıntılı köpek dişleri ve kalın dudakları ile tanımlanabilirler. Lapinalar ile dalmak ve onları mercan resifleri etrafında yüzerken izlemek harika bir duygudur. Bu canlı balıklar mercan resiflerini daha da renkli hale getimektedir.

Salp Salpidae, Salpida takımına ait bir hayvan familyasıdır. Bu canlılar, okyanusların yanı sıra Kızıldeniz'de de yaşamaktadır ve genellikle planktonla beslenirler.

Engerek köpekbalığı Engerek balıkları (Chaulidous cinsi), tuzlu sularda yaşayan ve iğne gibi dişleri olan bir balık türüdür. 35-65 santimetreye kadar büyüyebilen bu balıklar, gündüzleri 1300-1700 metre derinliklerde, geceleri ise 90 metreye kadar çıkarlar. Tropik ve ılıman sularda yaygındırlar. Engerek balıkları, avlarını bir araya toplamak için sırt dikenlerindeki biyolüminesan organlarını kullanır. Bu ışıkla hem avlarını kandırır hem de eş adaylarına ve rakiplerine sinyaller gönderirler. Çoğunlukla gümüş, siyah veya yeşil renkte olan bu balıklar, uzun dişleri nedeniyle ağızlarını tamamen kapatamazlar. Tür, genellikle ejderbalıkları ve diğer küçük balıkları avlar ve omurgasındaki ilk kemik, avlanma sırasında aldığı darbeleri emer. Bazı araştırmalar, bu balıkların vücut uzunluklarının iki katı hızla yüzebildiğini öne sürse de bu veriler henüz doğrulanmamıştır. Engerek balıkları, bir kere avlandıktan sonra uzun süre tok kalabilirler ve vahşi doğada 30-40 yıla kadar yaşayabilirler. İlginç bir şekilde, koruma altına alındıklarında sadece birkaç saat içinde ölmektedirler. Türün doğal avcıları arasında yunuslar ve köpekbalıkları bulunur.

Pasifik futbol topu balığı Okyanusların derinliklerinde yaşayan birçok canlı hâlâ keşfedilmeyi bekliyor. Bu sır dolu yaratıklardan biri de Pasifik Okyanusu'nun karanlık sularında bulunan, plastik bir futbol topuna benzeyen Pasifik futbol balığıdır (Himantolophus sagamius). Bu ilginç balık, fosforlu alnındaki ışığı avlarını çekmek için kullanır ve dişleriyle avını kolayca parçalar. Futbol balıklarının en dikkat çekici özelliklerinden biri, dişilerin avlanırken erkeklerin dişilere yapışarak cinsel parazit olarak yaşamalarıdır. Erkekler, zamanla gözlerini ve organlarını kaybeder, sadece testislerini koruyarak dişiye sperm sağlarlar. Bu nadir görülen balıklar, derin sularda yaşadıkları için bilim insanlarının onları incelemesi oldukça zordur.

Stargazer Stargazer balığı, denizin dibindeki kumların altına kendini tamamen gömerek gizler. Balığın ağzının üstünde dişe benzer saçaklı bir yapı bulunur. Dişe benzeyen ve kumlardan ayırt edilemeyen bu organ sayesinde kumun altında rahatlıkla nefes alır. Bir av gelene kadar tuzakta bekler, avı kendine yaklaştığında ani bir hareketle kumun arasından fırlar ve onu yakalar.

Büyük gözlü Grenadier balığı