Hayat

İstanbul'un incisi: Kız Kulesi'nin tarihi ve romantik hikayesi

Sakin suların ortasında, İstanbul'un kalbinde, zamana meydan okuyan bir varlık: Kız Kulesi. Bu eşsiz yapı, İstanbul'un sembollerinden biri olmanın ötesinde, binlerce yıllık tarihi ve romantik hikayesiyle de büyülüyor. Kız Kulesi'nin kökenleri, tarih öncesine uzanıyor gibi görünse de, gerçekte nasıl ve ne zaman inşa edildiği hala bir gizem. Peki, bu masalsı kuleden akan tarih ve romantizm neyi anlatıyor? Detaylar fotogalerimizde

Abone Ol

İstanbul'un tarih kokan sokakları arasında, Boğaz'ın sularında gizemli bir varlık göz kırpıyor: Kız Kulesi. Üsküdar'ın sakin sularında Salacak açıklarındaki küçük adada yükselen bu ikonik yapı, İstanbul Boğazı'nın ortasında zarif bir silüet oluşturuyor.

Osmanlı hakimiyetine geçtikten sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından yeniden restore edilen kulede, mehter takımı gösterileri düzenlenmiştir.

Günümüzdeki temelleri ve alt katının büyük bir kısmı da Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Tarihi boyunca savaş ve doğal afetler nedeniyle zarar gören Kız Kulesi, defalarca gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulmuştur.

Kız Kulesi'ne dair en eski efsanelerden biri, bir Bizans prensesiyle başlıyor. Bir zamanlar Bizans krallarından birinin kızı olan genç prenses hakkında dillere destan bir rivayet dolaşıyor. Rivayete göre, genç prenses 18 yaşına bastığında bir yılanın sokması sonucu öleceği kehanetiyle lanetlenir. Kral, kızını korumak için denizin ortasındaki adada bir kule inşa ettirir, ancak kaderin cilvesine bakın ki, prenses 18 yaşına geldiğinde yiyecek sepetinde gizlenmiş bir yılan tarafından sokularak ölür.

Kız kulesi haricinde İstanbul'da bir çok önemli tarihi eserlerde yer almaktadır. Bu değerli şehri mutlaka keşfetmelisiniz...