Hayat

Mozart'ın Klasik Eseri Efes'te Canlandı: 'Figaro'nun Düğünü' İzleyicileri Büyüledi

İzmir'in gözde kültür merkezlerinden Efes Antik Tiyatrosu, Mozart'ın unutulmaz eseri 'Figaro'nun Düğünü' ile dolup taştı. Tarihi mekanda gerçekleşen bu özel etkinlik, sanatseverleri tarihin derinliklerinde müzikal bir yolculuğa çıkardı. Opera tutkunları, muhteşem akustik özellikleriyle ünlü tiyatroda Mozart'ın klasik eserini canlı izlemenin tadını çıkardılar

Abone Ol

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali'nde Wolfgang Amadeus Mozart'ın ünlü operası Figaro'nun Düğünü eserinin ilk temsili gerçekleşti.

İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından festival seyircisine özel olarak ilk kez sahnelenen Mozart'ın ünlü operası Figaro'nun Düğünü, Efes Antik Tiyatro'da sanatseverlerle buluştu.

Orkestra şefi Tulio Gagliardo Varas yönetimindeki İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, izleyicileri tarihler arası keyifli bir yolculuğa çıkardı.

DOB Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk, burada yaptığı konuşmada, festivalin dördüncü eserini tarihi atmosferde sahnelemenin heyecan ve mutluluk verici olduğunu söyledi.

Çocuklar ve gençler öncelikli olmak üzere toplumda opera ve bale ile tanışmayan kimse kalmaması için çalıştıklarını dile getiren Sağtürk, çok güzel bildirimler aldıklarını kaydetti.

7. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali'nde izleyici rekoru kırmaya devam ettiklerini belirten Sağtürk, "Festivalimizde de izleyici rekorları kırmaya devam ediyoruz. Çok mutluyuz. Bu akşam Mozart'ın ünlü Figaro'nun Düğünü operasını Efes Antik Tiyatro'nun binlerce yıllık atmosferinde izleyeceğiz. Mozart'ın aristokrasiyi hicvederek anlattığı eseri, komik opera olarak sınıflandırılıyor." diye konuştu.

Eseri, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Kerem Çevik de izledi.

Festival, 13 Temmuz'da Mikis Theodorakis'in müzikleri ile enerji ve tutkunun dansla buluştuğu Zorba balesiyle sona erecek.

Figaro'nun Düğünü nedir? Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenen ve Lorenzo Da Ponte tarafından libretto olarak hazırlanan Le nozze di Figaro, ossia la folle giornata (Türkçe: Figaro'nun Düğünü veya Delilik Günü) K. 492, bir opera buffa (komik opera) olarak bilinir.

Eser, 1784 yılında Pierre Beaumarchais tarafından Fransızca olarak yazılan La folle journee ou le Mariage de Figaro (Bir Delilik Günü veya Figaro'nun Düğünü) adlı sahne oyunundan uyarlanmıştır.

Mozart'ın eserin ünlü uvertürü, özellikle konserlerde tek başına orkestra eseri olarak icra edilmektedir; çünkü opera içinde sadece Kont'un aryası dışında uvertürdeki müzik parçaları bulunmamaktadır.

Mozart ve Da Ponte arasındaki ünlü işbirliği sonucunda ortaya çıkan bu opera, bir dizi ünlü operanın ilki olarak kabul edilir. Daha sonraki işbirlikleriyle Don Giovanni ve Cosi fan tutte gibi operalar da yaratılmıştır.

Mozart, Beaumarchais'in tiyatro eserini opera için uygun bir libretto olarak seçip Da Ponte'ye sipariş vermiş ve Da Ponte de bu eseri politik referanslardan arındırarak altı hafta içinde İtalyanca olarak şiirsel bir dille yazmıştır. I

I. Josef, libretto metnini onaylamış ve böylece Mozart bestelemeye başlamıştır.

Bu opera için Mozart'a İmparatorluk İtalyan Opera kumpanyası tarafından 450 florin ödeme yapılmış, Da Ponte ise 200 florin almıştır.

II. Josef, eserin gelecek nesillere aktarılması için büyük önem taşımış ve Viyana'daki zamanının tanınmış bestecileri arasından Mozart'ın eserini seçerek eserin korunmasına katkıda bulunmuştur. Eğer II. Josef, Mozart'ın eserini kabul etmeseydi, Mozart'ın tüm besteyi yok etme kararı aldığı söylenmektedir.

Sonuç olarak, Figaro'nun Düğünü, Mozart'ın ünlü operalarından biri olarak hem besteleme süreci hem de sahnelenme sürecinde önemli bir yere sahiptir, Viyana'daki opera sahnesinin ve Mozart'ın kariyerinin dönüm noktalarından biridir.