Hayat

Şırnak'ın güzellikleriyle tanışın: Bu manzaraları hiç görmediniz...

Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan ve tarihiyle, doğasıyla dikkat çeken Şırnak, gizli kalmış birçok güzelliği barındırıyor. Vatandaşlar, bu bölgenin benzersiz manzaralarını keşfetmek için harekete geçti. Dağlarından vadilerine, kültürel zenginliklerinden doğal harikalarına kadar Şırnak'ın sunduğu tüm güzellikleri sizler için araştırdık. İşte detaylar...

Abone Ol

Şırnak, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve aynı adı taşıyan ilin merkezidir. Şırnak, Nuh'un gemisinin kalıntılarının bulunduğu düşünülen Cûdi Dağı’nın kuzeyinde, 'Şehr-i Nûh' adıyla kurulmuştur.

Şırnak, tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Evliya Çelebi'nin 17. yüzyılda yazdığı Seyahatnâme'ye ve tarihî kaynaklara göre, şehrin geçmişi Nuh Tufanı'na kadar uzanır. Rivayetlere göre, Cizre, tufandan sonra Nuh ve oğulları tarafından ikinci kez inşa edilirken, Şırnak da Cizre’nin sıcaklarından kaçmak için yazlık olarak inşa edilmiştir.

Asur kralı I. Tiglath-Pileser’in (MÖ 1100) yazıtlarında Şarişa/Şerişa olarak, Strabon’un (MS 17) eserlerinde ise Sareisa olarak anılan yerin Şırnak olduğuna inanılmaktadır. Şırnak'ın eski adı Şehr-i Nûh’tur. Osmanlı döneminde Cizre'ye bağlı olan Şırnak, 23 Temmuz 1914 tarihinde ayrılarak Siirt iline bağlanmıştır. 16 Mayıs 1990 tarihinde ise Siirt’ten ayrılarak Türkiye’nin 73. ili olmuştur.

Şırnak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda, Irak, Mardin, Siirt ve Hakkâri ile komşudur. İlin nüfusu 557.605’tir ve bu nüfusun %75,1’i şehirlerde yaşamaktadır (2020). İlin yüzölçümü 7.078 km²’dir ve km² başına 76 kişi düşmektedir. 2021 TÜİK verilerine göre, Şırnak 7 ilçeye, 19 belediyeye, 91 mahalleye ve 196 köye sahiptir.

Nuh Peygambere ait olduğu öne sürülen türbe, Şırnak'ın Cizre ilçesinde yer alır. İl, ayrıca Irak ve Suriye ile sınır komşusudur. Şırnak, 16 Mayıs 1990 tarihinde Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri ile Hakkari'nin Uludere ve Beytüşşebap ilçeleri Şırnak’a bağlanmıştır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en doğu ucunda yer alan Şırnak, batıda Mardin, kuzeyde Siirt, kuzeydoğuda Hakkari, güneyde ise Irak ve Suriye ile komşudur. Güneydoğu’nun medeniyetler beşiği olarak bilinen Şırnak, çok eski bir tarihi geçmişe sahiptir. Katip Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı Seyahatname’de ve tarihi rivayetlerde, Şırnak’ın tarihinin Nuh Tufanı öncesine kadar uzandığı biliniyor. Birçok farklı medeniyetin başkenti olan Şırnak, himayesinde barındırdığı eserlerinde bu tarihi dokuyu hissettiriyor. Tarihi, doğal güzellikleri ve tüm varlığıyla Şırnak’ta gezilecek yerler listesini keşfetmeli ve bir yolculuğa çıkmalısınız.

Şırnak’ı 1-2 günde gezebilmek mümkündür. İlkbahar aylarında ziyaret etmek en uygun zaman olacaktır.

Şırnak’ın meşhur lezzetleri arasında; kutlık, serbidev, kipe, hekeheşandi ve meyre yer alır. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Şırnak’ın yöresel yemekleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Gezilecek Yerler Kasrik Boğazı: Kartpostallık görüntüsüyle gelenleri büyüleyen bu boğaz, Cizre-Şırnak karayolu üzerinde yer alır. Belkısana Kaplıcası: Dicle Irmağı kıyısında, Güçlükonak ilçesi yakınında bulunan kaplıca, romatizma ve kadın hastalıklarına iyi gelmesiyle bilinir. Zümrüt Kaplıcası: Beytüşşebap ilçesine yakın olan kaplıca, romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Yılmaz Güney Parkı: Silopi ilçesinde yer alan park, dinlenmek için ideal bir yerdir. Cudi Dağı: 2.114 metre yüksekliğe sahip olan dağ, Nuh'un Gemisi'nin tufandan sonra oturduğu yer olarak bilinir. Küpeli Dağı: Güneydoğu Toroslar üzerinde yer alan bu dağ, doğal yaşam alanlarıyla dikkat çeker.

Yakın Şehirler Mardin: Tarihi yapıları ve zengin kültürüyle ünlüdür. Siirt: Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeker. Hakkari: Dağlarla kaplı yapısıyla ünlüdür.

Şırnak, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapar. Finik Ören Yeri ve Kalesi, Cizre Kalesi, Nuh Peygamber Türbesi, Cizre Ulu Cami gibi yerler ziyaret edilmeye değerdir. Şırnak’ın gece hayatı genelde kafe ve açık hava alanlarında geçer. İçki içip dans edilebilecek mekanlar pek bulunmaz.

Yapmadan Dönme Kasrik Boğazı’nda manzaranın tadını çıkar! Belkısana ya da Zümrüt Kaplıcası’nı ziyaret et! Cudi Dağı’nı yakından gör! Şehir İçi Ulaşım Şırnak’ta şehir içi ulaşım otobüs, dolmuş ve taksilerle sağlanır. KAYNAK: HABER MERKEZİ