Hayat

Tarihin denizle buluştuğu yer: Mersin Kız Kalesi hakkında bilmeniz gerekenler!

Deniz kenarındaki muhteşem manzarasıyla dikkat çeken Mersin Kız Kalesi, hem tarih severler hem de doğa tutkunları için eşsiz bir durak. Peki, Kız Kalesi'nin tarihi nedir? Kız Kalesi'nin denizle olan ilişkisi nasıl gelişmiştir? Tüm detaylara ulaşmak için okumaya devam edin

Abone Ol

Kızkalesi, Erdemli’ye 23, Mersin’e 60 km mesafede yer alıyor. Kızkalesi’ne en yakın havalimanı ise 141 km uzaklıkta. Mersin-Silifke arasında sefer yapan otobüslerle Kızkalesi’ne rahatlıkla ulaşılıyor. Mersin-Antalya Karayolu üzerinde yer alması nedeniyle sahil şeridindeki yolu kullanan tüm araçlar Kızkalesi’nden geçiyor. Kızkalesi’nin deniz kalesine ise kıyıdaki balıkçı motorlarını kullanarak ulaşılıyor.

Kızkalesi’ni Mersin’de bu kadar ünlü bir yer yapan en önemli özelliklerden biri de muhteşem kumsalları. Biri 300, diğer bin 200 metre uzunluğunda, ince kum taneli kumsallar yaz aylarında binlerce tatilciyi ağırlıyor.

Efsaneye göre ise, Korikos’ta yaşayan krallardan biri bir kız çocuğu olsun diye gece gündüz tanrıya yalvarmaktadır. Sonunda dileği yerine gelir. Kız büyüdükçe güzelliği ve yardım severliği ile herkesin sevgisini kazanır. Günlerden bir gün kaleye bir falcı gelir. Kral onu saraya çağırtır ve kızının geleceğini öğrenmek ister. Falcı prensesin eline bakınca irkilir ama bir şey söylemez. Kral zorlayınca ‘Kralım kızınızı bir yılan sokacak. Bu yazgıyı hiçbir şey bozamayacak ve siz dahi engel olamayacaksınız’ deyip oradan ayrılır.

Kral kıza bir şey söylemez ama düşüncelere dalar. Sonunda kıyıya yakın küçük bir adacık üzerinde beyaz taşlardan bir kale yaptırmaya karar vererek kaleyi yaptırır. Kızını da yaptırdığı kaleye kapatır. Olan bitenden haberi olmayan ve kaleye kapatılan kız üzülmekte, günden güne eriyip gitmektedir. Günün birinde saraydan kaleye gönderilen bir üzüm sepetinin içinden çıkan bir yılan kızı sokar ve öldürür.

Kızkalesi’ne kadar gelmişken kalenin 10 km kuzeyinde yer alan Şeytanderesi Vadisinde yükselen kayalık yamacına oyulmuş, dünyada eşine zor rastlanan bir güzellik Adamkayalar‘ı da mutlaka görün. Bölgede ziyaret edebileceğiniz diğer tarihi yerler arasında Kanlıdivane, Olba Antik Kenti, Uzuncaburç, Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Aya Tekla Kilisesi ve Silifke Tarihi Taş Köprü bulunuyor.

Kızkalesi, Akdeniz kıyı şeridinin tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan şehri Mersin’in en ünlü tarihi yerlerinden. Özellikle gün batımında muhteşem bir manzaraya sahip olan Kızkalesi, hakkında anlatılan efsaneler ve uğruna verilen savaşlarla bölge tarihinin en canlı tanığı.